Ципрас посети остров Лесбос

  • 04 май 2018 07:14

  • 1361
  • 0
Ципрас посети остров Лесбос
© gettyimages (архив)

Гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли защити на остров Лесбос сключеното между ЕС и Турция спорно миграционно споразумение и се опита да успокои гнева на жителите на острова, където са блокирани близо 9000 бежанци и мигранти, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

"Без тази рамка нещата щяха да са тройно по-лоши", заяви Ципрас, имайки предвид споразумението от март 2016 г., което значително намали броя на пристигащите в Лесбос от съседна Турция бежанци и мигранти. "Преди три години пристигаха по 4-5 хиляди души на ден", подчерта премиерът, като същевременно призна, че сегашното положение е "много тежко за мигрантите и местните жители".
По време на речта на Ципрас се състоя демонстрация на местни жители, много от които дойдоха от село Мория, където се намира най-претовареният бежански лагер на острова.

Остров Лесбос е с население 86 000 души. През него са преминали транзитно стотици хиляди мигранти на път за Европа. По-рано днес организацията "Лекари без граници" предупреди, че в Лесбос пристигат по около 500 души седмично и пренаселването и растящата нужда от медицински грижи водят ситуацията към точка на пречупване.

Идването на премиера бе отбелязано и с всеобщото затваряне на търговските обекти на острова, които протестират срещу мигрантската криза, както и срещу предстоящо фискално увеличение през юни, което според местните жители ще намали приходите им от туризъм.
На съседния остров Хиос, където живеят 1800 мигранти и бежанци, търговските обекти също затвориха.

Над 16 000 мигранти и бежанци са затворени в лагери в Лесбос, Хиос и още три гръцки острова в очакване на разглеждането на молбите им за убежище. Това увеличава напрежението заради наближаването на туристическия сезон. През април над десет мигранти и бежанци, много от тях афганистанци, пострадаха при сблъсъци с членове на крайнодясна организация на Лесбос.

Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли увери, че ще бъде увеличен персоналът на гръцките служби по предоставяне на убежище, за да се ускорят процедурите и заяви, че Гърция няма да търпи нападения над бежанците. По официални данни 11-милионна Гърция е регистрирала 58 661 молби за убежище миналата година, което я поставя на първо място в ЕС по брой кандидати за убежище на глава от населението.

Филип Епитропов
1361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини