Повдигнаха обвинения на бившия изпълнителен директор на Фолксваген

  • 04 май 2018 06:45

  • 3411
  • 3
Повдигнаха обвинения на бившия изпълнителен директор на Фолксваген
© gettyimages

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на бившия изпълнителен директор на Фолксваген Мартин Винтеркорн в заговор за нарушаване на Закона за чист въздух и в измама във връзка със скандала за дизеловите емисии на компанията, предадоха ДПА и АП.

Според прокуратурата Винтеркорн е знаел, че софтуерът на дизеловите коли на Фолксваген е регистрирал емисиите отработено гориво като по-чисти, отколкото всъщност са били и по този начин колите са замърсявали въздуха, без това да се разбере. Винтеркорн подаде оставка през септември 2015 г., малко след като избухна скандалът със замърсяващите коли в САЩ, отбелязва БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Първоначално Фолксваген твърдеше, че само по-нискостоящи кадри на компанията са знаели за измамата със софтуера. В обвинителния акт обаче се посочва, че Винтеркорн е бил уведомен за измамата с дизеловите емисии на Фолксваген през май 2014 и юли 2015 г. и заедно с други високопоставени представители на компанията се е съгласил "съзнателно и целенасочено да продължи с измамата и да заблуждава регулаторните органи на САЩ", отбелязва Франс прес.

По това дело са повдигнати обвинения на общо девет души, а двама са се признали за виновни.

Филип Епитропов
3411 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ввв

2018.05.04 | 11:41

3
Краварски циркове,аман от тях

2018.05.04 | 11:41

2
еврогейтаци това е сащ не вие жалката европа.Америка винаги ще е над европа.
бай смок

2018.05.04 | 11:41

1
Еврогейци до време булгаропитеко безроден ! Много скоро ще ви го покажат среден пръст , преди да ви го ръгнат в лакомите пърдалници .

Добави коментар

Водещи новини