Лиляна Павлова и Антонио Таяни подписаха промените в Регламента за политическите партии на ЕС

  • 03 май 2018 17:01

  • 1643
  • 2
Лиляна Павлова и Антонио Таяни подписаха промените в Регламента за политическите партии на ЕС
© EU2018BG

Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС, и Антонио Таяни, председател на Европейския парламент, подписаха измененията на Регламента, отнасящ се до статута и финансирането на европейските политически партии и европейските политически фондации.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Подписването на законодателния акт се състоя в Брюксел днес.

„Основната цел на този Регламент е прозрачност и защита на финансовите интереси на ЕС. Тази реформа е важна и навременна. Тя ще гарантира, че средствата на ЕС отиват за европейски политически партии с политическа програма, съответстваща на потребностите и очакванията на европейските граждани“, каза министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена при подписването на документа.

Тя подчерта, че цел на промените са да станат по-видими връзките между националните и европейските политически партии, както и за ограничаване на възможността за регистриране на временни субекти с цел единствено да получат финансиране от ЕС.

В бъдеще европейските политически партии ще могат да получават средства, само ако страните-членки на ЕС покажат логото и програмата на европейската партия на своите уебсайтове.

Друг ключов елемент на промените е финансирането на партиите да бъде пропорционално на подкрепата, която получават на изборите.

Регламентът определя и по-строги изисквания за формиране на политическа партия като вече физически лица няма да имат право да създават такава.

Приемането на досието беше включено като приоритет в програмата на Българското председателство, предвид предстоящите през 2019 година избори за Европейски парламент и предвид факта, че новите правила трябва да влязат в сила преди 30 юни 2018 – датата, от която европейските политически партии могат да кандидатстват за финансиране за следващата финансова година.

Финансирането за текущата 2018 година няма да бъде засегнато от новите правила. За да получат средства от ЕС за 2019 г. обаче, страните, партиите и фондациите ще трябва да се съобразят с промените в Регламента.

Законодателният акт ще влезе в сила на следващия ден след публикуването му в официалния вестник на ЕС.
 

Веселина Спасова
1643 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.05.03 | 17:53

2
ГОЛЯМ ПРАЗ !!!

2018.05.03 | 17:53

1
ЕС = ПЛАЩАШ СИ ЗА ДА ТЕ КОМАНДВАТ ПРОТИВ ВОЛЯТА ТИ

Добави коментар

Водещи новини