Румънският премиер заяви, че не възнамерява да подава оставка

  • 28 април 2018 07:41

  • 1574
  • 2
Румънският премиер заяви, че не възнамерява да подава оставка
© gettyimages (архив)

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че не възнамерява да подава оставка. Тя съобщи това снощи в интервю за телевизионния канал "Румъния ти ви", цитирана от ТАСС.

"Категорично не. Не виждам никакви причини да подавам оставка, защото ме подкрепя управляващата коалиция - защото, по моя преценка, за тези три месеца имах добри резултати", заяви Дънчила. "Румънският президент няма правомощия да уволнява премиера. Не сме казвали, че ще местим румънското посолство в Ерусалим още утре. Създадохме основа за консултации с всички институции", заяви тя. Дънчила определи действията на министерството на външните работи и румънското правителство по въпроса като правилни.
"Вероятно на президента не му харесва Виорика Дънчила, но служебни отношения между правителство и президент трябва да има и смятам, че президентът трябва да помисли и да преразгледа подхода си", каза премиерът. "Ако той не направи това, ще отида по-далеч, имам подкрепата на управляващата коалиция и президента."

По-рано вчера румънският президент Клаус Йоханис заяви, че сваля доверието си от премиера Виорика Дънчила и поиска оставката й. Главната причина за искането са приетият от правителството секретен меморандум за преместване на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, както и двудневната визита на министър-председателя в Израел на 25-26 април. Йоханис определи меморандума като "голяма грешка" и обвини премиера в отказ от лоялно сътрудничество.

В хода на конфликта около преместването на румънското посолство в Ерусалим представителите на управляващата коалиция подкрепят премиера с мотива, че да сваля доверието от министър-председателя може единствено парламентът. Представителите на опозицията обаче съобщиха, че се готвят да поставят въпроса за доверието към правителството в парламента. Те казват, че външната политика на Румъния определя президентът, а като се е намесила в тази сфера, без да се съгласува с държавния глава, премиерът е създала конституционен конфликт.

Последвайте канала на

БТА
1574 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Activ Doar cu tine

2018.04.28 | 10:37

1
Аз съм българче обичам моя град Тимишоара, в Букурещ да се намирам първа радост е за мене!
Пиночет

2018.04.28 | 12:19

2
И тях ли искаш да осереш ?

Добави коментар

Водещи новини