ЕС разширява забраната за неоникотиноиди с цел защита на пчелите

  • 27 април 2018 14:51

  • 1029
  • 1
ЕС разширява забраната за неоникотиноиди с цел защита на пчелите
© pixabay.com

Членките на ЕС подкрепиха днес предложение за разширяване на частичната забрана за използване на пестициди, известни като неоникотиноиди, за които проучвания показаха, че са вредни за пчелите, съобщи Ройтерс.

Пълна забрана на използване под открито небе се налага за три субстанции – имидаклоприд (разработен от „Байер кропсайънс“), клотианидин (разработен от „Такеда кемикал индъстрис“ и „Байер кропсайънс“) и тиаметоксам на „Синджента“.

„Използването извън затворени помещения на въпросните неоникотиноиди ще бъде забранено, като то ще бъде разрешено единствено в постоянни оранжерии, където не се очаква да бъдат засегнати пчели“, обяви Европейската комисия.

През 2013 г. ЕС наложи частична забрана за трите неоникотиноида, като тя касаеше определени култури, сред които царевица, жито, ечемик, овес, рапица. Сега обаче се въвежда почти пълна забрана, посочва Би Би Си.

Гласуването на предложението бе отлагано редица пъти заради липса на съгласие. Днес обаче то бе прието с квалифицирано мнозинство в полза на забраната.

Тласък за решението даде неотдавнашен доклад на Европейската агенция по безопасност на храните, според който тези неоникотиноиди са заплаха за много видове пчели, без значение как се използват под открито небе.

За приемането на забраната помогна промяна в позицията на Великобритания през ноември миналата година, след което я последваха Ирландия, Германия и Австрия, посочва Би Би Си.

Нора Виткова
1029 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ххх

2018.04.27 | 18:30

1
Наще тапанари пръскат и не им пука . Имам сумати измрели пчели !

Добави коментар

Водещи новини