Осем тона хашиш заловиха в Италия

  • 10 април 2018 18:18

  • 7726
  • 1
Осем тона хашиш заловиха в Италия
© Getty Images

Осем тона хашиш, разпределен в осем милиона „дози – питки“ с обща стойност осемдесет милиона евро – това е измерението в цифри на удара, който италианските сили за сигурност нанесоха на неаполитанската мафия „ла камора“.

Става дума за истински рекорд, тъй като според антимафиотите това е най-голямото количество дрога, конфискувано от раз някога на Апенините. За ръководителя на операцията – генерала от митническия корпус Джанлуиджи Д’Алфонсо, хашишът е бил предназначен за младите хора на Неапол, но неговите подчинени са успели да ги спасят по думите му от „пълноводната река наркотик“ благодарение на техния изключителен професионализъм, пише "Монитор".

Генералът обясни на среща с журналисти в Неапол, че успехът дошъл след усърдна съвместна работа на хората му със службите за борба с наркотиците на Мароко, Испания и Франция. Защото пътят на многото хашиш започвал от афринаската страна, където бил пакетиран и натоварен на кораб с дестинация голямо испанско пристанище. Там той бил складиран за известно време, после качен на ТИР, който след като прекосил Франция пристигнал преди седмица в Неапол. Дрогата била натъпкана в 276 чувала от юта, импрегнирани с качествен найлон, за да не могат обучените полицейски кучета да я изнюхат. Чувалите пък били накамарени на 28 дървени палета, които също били опаковани с непропускаща никакви миризми пластмаса. Под Везувий пратката била стоварена в хале, намиращо се до неаполитанските гробища и старателно укрита зад пластмасови каси, пълни с отпадъци пак от същия материал. Там според генерал Д’Алфонсо дрогата трябвало да бъде разпределена между контролиращите северните квартали на метрополията мощни кланове на камората, но работата им просто не била станала.

Засега е арестуван само собственикът на халето – склад на хашиша, но финансовата гвардия е по следите на неговите получателите и началникът й се надява техните босове ще бъдат закопчани съвсем скоро. Генерал Д’Алфонсо обясни още на пресконференцията, че най-вероятно част от огромното количество наркотик е предназначено за други райони на Италия, където камората е разпростряла пипалата си. И действала с местната организирана престъпност „в мрежа“.

Последвайте канала на

Novini.bg
7726 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.10 | 19:52

1
В Италия може, но в България хващат една за да минат 3 от Бойковите пратки, за това не дава властта.

Добави коментар

Водещи новини