Експерт от САЩ: Ударилите германски институции руски хакери не са се ограничили само с Берлин

  • 01 март 2018 10:57

  • 1827
  • 5
Експерт от САЩ: Ударилите германски институции руски хакери не са се ограничили само с Берлин
© gettyimages (архив)

Руски хакери, заподозрени в проникване в компютърните системи на германски институции, може да са атакували и министерства на други европейски държави, заяви американски експерт по сигурността пред в. "Велт".

"Руската хакерска група APT28, известна още като Fаncy Bear, се е опитала да получи достъп до системите за сигурност на министерствата на външните работи и на отбраната на други европейски държави", заявил Бенжамин Рийд от калифорнийската компания за компютърна сигурност FireEye.

Новата информация била събрана от имейли, която неговата фирма открила в компютърните системи на няколко правителства от ЕС. Рийд отбелязал, че АРТ28 очевидно не е група от криминални хакери, заинтересувани от материални придобивки. Но изборът на мишени и методите й на действие ясно показват, че са замесени държавни власти, добавил експертът.

ДПА съобщи, позовавайки се на източници от германските служби за сигурност, че чуждестранни хакери са проникнали в компютърните системи на германски институции. Според източниците кибератаката изглежда е била извършена от руската хакерска група Fаncy Bear, която използвала зловреден софтуер за проникване в компютърните системи на германското министерство на външните работи и отбраната, и е откраднала данни.

Сред учрежденията, за чиито компютърни системи също се твърди, че са били засегнати, са федералното канцлерство и Сметната палата. Германските служби за сигурност открили кибератаката през декември и опитват да установят докъде в компютърните мрежи е успяла да пробие групата. Проникването вероятно е продължило повече от година.

Разследването водят Федералната служба за информационна сигурност и Федералната служба за защита на конституцията (контраразузнаването) с помощта на външното разузнаване. Fаncy Bear бе посочена от германското контраразузнаване като отговорна за атака срещу германския парламент и партията на канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се през 2015 г.

Групата е обвинявана и за кибератаки срещу НАТО, както и срещу Демократическата партия в САЩ в кампанията за президентските избори през 2016 г. Германските власти потвърдиха чрез говорител на министерството на вътрешните работи, че разследват кибератака, засегнала компютърни мрежи на институции, но посочиха, че ситуацията е под контрол.

БТА
1827 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
мую

2018.04.16 | 20:30

5
и кой е този експерт от фаш

2018.03.04 | 22:43

4
ще има тупане по празните ви тикви

2018.03.04 | 22:39

3
ФЕЙК НЮЗ

2018.03.04 | 22:39

2
да ударили са и ена сирийска болница

2018.03.04 | 22:39

1
Ай са, опитвала ли се е, или е ударила, или е май, май .... на майка ви в дивия.

Добави коментар

Водещи новини