Германия разширява военната си подкрепа в целия Ирак

  • 12 февруари 2018 07:22

  • 1815
  • 3
Германия разширява военната си подкрепа в целия Ирак
© Getty Images/Guliver

Германия планира да разшири военната си подкрепа в Ирак, обхващайки цялата страна, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

В бъдеще, както и подкрепяйки кюрдите на север, германската армия ще увеличи поддръжката си за централното иракско правителство в борбата с групировката "Ислямска държава", каза Фон дер Лайен.

Тя посети германски военни близо до Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан. Край града са разположени около 120 германски военни, чиято задача е да обучават кюрдски войници.

Фон дер Лайен похвали мисията като успех. Сегашният мандат на германските войски за борбата с "Ислямска държава" изтича след няколко седмици.

"Това ще бъде различен мандат, мандат, при който също така има нов баланс между Багдад и Ербил, равностоен и от двете страни", каза министърката.

Отношенията между централното иракско правителство в Багдад и кюрдското ръководство в Ербил са особено обтегнати, откакто властите в Иракски Кюрдистан организираха референдум за независимост през септември.

Фон дер Лайен намекна за посредническата роля на германската армия в спора - тя каза, че и двете страни се надяват, че "надеждността на Германия, която тя винаги е показвала и която има много голяма стойност тук, ще доведе до изграждане на мост между Багдад и Ербил".

Тя заяви, че Германия иска да допринесе за изграждането на лоялни, функциониращи въоръжени сили в Ирак, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
1815 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ПУТИН

2018.02.12 | 20:37

3
шеф на ЕС!
Ди

2018.02.12 | 20:37

2
им наринат дъртите, куци леопарди и друга гърбава техника и това е. Ще ги заробят финансово и ще получават петролец насреща. Мигар всеки за туй се бори. За кранчето с петролец.

2018.02.12 | 20:37

1
НАПРОТИВ, ГЕРМАНИЯ СЕ ИЗТЕГЛЯ ОТ ИРАК

Добави коментар

Водещи новини