Салах Абдеслам: Оставям се в ръцете на Аллах

  • 05 февруари 2018 14:27

  • 3249
  • 1
Салах Абдеслам: Оставям се в ръцете на Аллах
© gettyimages (архив)

Аз се оставям в ръцете на Аллах, каза Салах Абдеслам, предаде Скайнюз.

Днес в Брюксел започна процесът срещу единствения останал жив извършител на шестте атаки от нощта на 13 срещу 14 ноември 2015 г., отнели живота на повече от 130 души. "Не се страхувам от вас. Не се страхувам и от вашите съюзници. Аз се оставям в ръцете на Аллах и това е единственото, което мога да направя", заяви френският гражданин.

"Мюсюлманите по света са съдени и третирани по възможно най-лошия начин. Този тъй наречен съд не признава презумпцията за невинност", категоричен бе 28-годишният мъж. "Моето мълчание е моята защита", допълни той. С тези думи Абдеслам поясни защо отказа да отговоря на въпросите, зададени му в съдебната зала. "Няма Бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк", посочи още подсъдимият.

В съда в белгийската столица присъстваха и близки на жертви от атентатите в Париж. Този процес е част от световен пъзел. "Аз се надявам този процес да зададе правилните въпроси и да получим конкретни отговори във възможно най-кратки срокове", каза Гийом де Сан Марк, председател на организация, обединяваща роднини на загинали в атентати.

Делото срещу Абдеслам бе заведено за оказване на съпротива на служители на реда, нанасяне на телесни повреди и незаконно притежание за оръжие, боеприпаси и експлозиви. Ако той бъде признат за виновен, мъжът може да влезе в затвора за 40 години.

Единственият оцелял извършител на атаките във френска столица бе арестуван на 18 март 2016 г. Дни по-късно бойци на "Ислямска държава" удариха брюкселското летище "Завентем" и линия на метрото в центъра на белгийската столица. Тогава загинаха около 30 души.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3249 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
В е л и к и я

2018.02.05 | 21:59

1
Надявам се този на който се осланяш да идва всяка нощ в килията ти с един 25 см ...

Добави коментар

Водещи новини