Отпадат тестовете за сексуална ориентация за гейове, които кандидатстват за убежище

  • 25 януари 2018 17:56

  • 3679
  • 4
Отпадат тестовете за сексуална ориентация за гейове, които кандидатстват за убежище
© Gettyimages

Европейският съд отхвърли тестовете за сексуална ориентация за гейове, които кандидатстват за убежище. Институцията разгледа случай на нигериец, който потърси убежище в Унгария през 2015 година, твърдейки, че е заплашен от преследване в родината си, тъй като е гей.

Унгарският съд отказа убежище, след като психологически тест не доказа хомосексуалността на кандидата. Съдебното решение е задължително за всички страни-членки.

Европейският съд постанови да не се използват психологически тестове като мотив за отказ на убежище за хора, бягащи от държави, където хомосексуалността е незаконна. Спорно е, дали сексуалната ориентация може да се определи с тест, но такива се прилагат при разглеждане на основанията за търсене на убежище, съобщава Дарик.

Според данни на Агенцията на ЕС за основните права, стотици гейове, опасяващи се от преследване в Африка, Близкия изток и Чечня, търсят убежище в съюза. Шериатската полиция в Нигерия преследва мъжете с хомосексуална ориентация с помощта на местните общности, показва репортаж на Би Би Си.

Хомосексуализмът е незаконен в голяма част от африканските страни. През 2014 година при подобен случай в Нидерландия Европейският съд постанови, че тестовете за сексуалност нарушават човешките права на търсещите убежище. В новото решение се казва, че макар „определени форми на експертни доклади и оценки биха могли да са полезни“ в подобни случаи, те са в разрез с личната неприкосновеност на хората. Според отсъждане от 2013-та пък убежище би могло да се дава в случаи, когато кандидатите са били в затвора за хомосексуалност в родните си държави.

Мая Йорданова
3679 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
КРАЛИ МАРКО

2018.02.28 | 18:56

4
Подписвайте гейконвенцийте че ще се омъжвам

2018.02.28 | 18:55

3
който ратифицира конвенцията си отива от политиката
убий гей спаси света

2018.02.28 | 18:55

2
и какво излиза никой неще сбърканяци а Еропа ги прибира с отворени обя...гъзове, това е края на на тази цивилизация благодарение на извратените либералидиоти от запада със усложливото съдействие на сащ и евреите

2018.02.28 | 18:55

1
хайде, започна се...

Добави коментар

Водещи новини