Българи източили 1,5 млн. евро с бъбречни трансплантации испански служби

  • 07 юли 2017 20:50

  • 9716
  • 1
Българи източили 1,5 млн. евро с бъбречни трансплантации испански служби
© gettyimages (архив)

14 български граждани бяха заподозрени в източване на 1,5 млн евро от здравната и социалната служби в Испания, предаде Дарик.

Сънародниците ни са обвинени, че са им направени трансплантации на бъбреци без да имат право на това иби разкрити от след проведена от местните сили за сигурност операция „Бъбреци”.

„Испания е на първо място в света, когато говорим за трансплантации”, обяснява Беатрис Домингес – Гил, шефка на националната организация за трансплантации. В края на миналата година в листата на чакащите в Испания от 5538 души, 40 са българи, а 12 от тях получават орган.

Българите, потърсили испанската здравна система за спасение, днес са разследвани за източване и злоупотреба. „Дошли сме тук с необходими документи и всичко тук е направено редно и законно”, заявява Асен Христов.

В Испания обаче заявяват, че също имат листа на чакащите, имаме пациенти, които умират или им се налага да чакат дълго. Българите са обвинени, че са си осигурили място в листата, представяйки фиктивни трудови договори.

Валери Зайцев
9716 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
papa

2018.05.05 | 00:32

1
borba za givot brat,radvayse 4e si zdrab.

Добави коментар

Водещи новини