Европа отдаде почит на Хелмут Кол (обновена+видео+галерия)

01 юли 2017 13:17

Европа отдаде почит на Хелмут Кол (обновена+видео+галерия)
© Getty Images
6584 0

Европейският съюз отдаде днес по безпрецедентен и емоционален начин почит на бившия германски канцлер Хелмут Кол с церемония, организирана в Европейския парламент в Страсбург преди погребението му в Германия, съобщи Франс прес.

"Без Хелмут Кол съдбите на милиони, живеещи оттатък Стената до 1990 г., щяха да бъдат напълно различни. Моят също, разбира се", каза германският канцлер Ангела Меркел. Тя допълни, че се прекланя с благодарност и смирение пред своя политически ментор.

Без Хелмут Кол нашето поколение нямаше да бъде тук, заяви френският президент Еманюел Макрон на церемонията в памет на бившия германски канцлер, починал на 16 юни на 87-годишна възраст, предаде ДПА.

"За моето поколение Хелмут Кол е неделима част от европейската история. Без този жизнен опит нямаше да сме тук и да правим това, което правим", каза 39-годишният Макрон. "За Франция Кол бе ключов събеседник, важен съюзник, неуморен строител на мостове. Но по-важното е, че беше неин приятел", допълни президентът.

Стотици известни личности, около 20 държавни глави и правителствени ръководители, включително премиерът Бойко Борисов, бяха днес в Европейския парламент на траурната церемония.

"Един голям европеец! Светла му памет", написа българският министър-председател в съболезнователната книга на церемонията, съобщи правителствената пресслужба.

Ковчегът с тленните останки на Кол, обгърнат в знамето на ЕС, бе внесен в пленарната зала от осем германски военни. Три венеца с цветя бяха поставени пред него - един с цветовете на германското знаме, един от името на ЕС и един от името на съпругата му с надпис: "С Любов, Майке".

"Хелмут Кол бе истински европеец и приятел. Европа му дължи много", подчерта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Баща на германското обединение и архитект на разширяването на ЕС, Кол управлява Германия 16 години от 1982 до 1998 година. За пръв път в историята си Европейският съюз организира такава церемония по отдаване на почит. Тя е в памет на един от тримата лидери, обявени за "почетни граждани на Европа", подчерта Юнкер, който е инициатор на събитието. Другите двама са Жан Моне и Жак Делор.
"Кол справедливо е назоваван не само обединител на Германия, но и архитект на единна Европа, а и на съществуващия днес световен ред", заяви на свой ред руският премиер Дмитрий Медведев на церемонията в Страсбург, предаде ТАСС.

"Той ни даде шанс да участваме в нещо по-голямо от самите нас, по-голямо от нашите мандати за власт", каза бившият американски президент Бил Клинтън. "Обичах го", каза Клинтън и посочи ковчега с тленните останки на Кол, покрит с европейското знаме. "Обичах този човек, защото искаше да създаде свят, в който никой да не доминира. Свят, в който сътрудничеството е по-добро от конфликта. Свят, в който разнородни групи хора вземат по-добри решения от отделните диктатори", каза Клинтън.

Седемнадесет лидери на Европейския съюз присъстваха днес, включително британският премиер Тереза Мей. Испания бе представлявана от бившия крал Хуан Карлос и бившия премиер Фелипе Гонсалес, Италия - от бившия председател на ЕК и бивш премиер Романо Проди, а Португалия - от Жозе Мануел Дурау Барозу, също бивш председател на ЕК и бивш премиер.

Тленните останки на Кол ще бъдат откарани в германския град Шпайер, където ще е погребението, пише БТА.

Десислава Станева
6584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини