Меркел научи новината за кончината на Хелмут Кол на път за Рим

  • 16 юни 2017 19:50

  • 1371
  • 0
Меркел научи новината за кончината на Хелмут Кол на път за Рим
© Gettyimages

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се научи новината за кончината на предшественика си Хелмут Кол на път за Рим, съобщи журналист от ДПА, който я придружава.

"Хелмут Кол беше точният човек в точния момент, когато ветровете на промяната задухаха над Източна Европа през 80-те", каза Меркел, цитирана от Асошиейтед прес. По думите й той е разбрал, че има исторически шанс да се преодолее десетилетното разделение на Германия и го е използвал.

Според нея с умелите си държавнически действия той е спечелил доверието на германските съседи и е осигурил мирно обединение.
"Кол беше шанс за всички нас, германците", добави Меркел, която е израснала в бившата ГДР (комунистическа Източна Германия) и подчерта, че собственият й живот се е променил радикално благодарение на Кол, за което тя дълбоко му е благодарна.

Канцлерът обяви, че ще промени плановете си след трагичната вест.

Тя планираше публична проява в резиденцията на германския посланик в Рим около 17,00 по Гринуич. Тя е в Рим за частна аудиенция при Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, насрочена за 08,00 ч. утре ситрин.

Говорителят на германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се - Щефен Зайберт, отдаде почит на ексканцлера Херлмут Кол, като го нарече велик германец и велик европеец, предаде Франс прес. "Дълбка скръб за един велик германец и велик европеец", написа той в Туитър по повод кончината на Кол.

Мая Йорданова
1371 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини