Германският външен министър: Тръмпификацията на конфликтите в Залива е опасна

07 юни 2017 13:58

Германският външен министър: Тръмпификацията на конфликтите в Залива е опасна
© Getty Images/Guliver
3129 2

Германският външен министър Зигмар Габриел изрази тревога от рязката ескалация на напрежението в Персийския залив, след като Саудитска Арабия и други арабски страни внезапно скъсаха отношения с Катар. В интервю за вестник "Ханделсблат", публикувано днес и цитирано от Ройтерс, той предупреди за заплаха от "тръмпификация" на напрежението в региона.

Габриел, който трябва по-късно днес да се срещне със саудитския външен министър, каза, че е изненадан от силата на напрежението, избухнало в района на Залива. "Тази тръмпификация на отношенията между отделните страни е особено опасна в регион, който вече гъмжи от кризи", каза той, очевидно намеквайки за все по-острата конфронтационна риторика след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ м.г.

"Целта очевидно е Катар да бъде повече или по-малко напълно изолиран и подложен на натиск. По-нататъшната ескалация не е полезна на никого. Близкият изток е политическо и военно буре с барут", подчерта германският външен министър.

Габриел, който отдавна критикува германските оръжейни продажби, разкритикува и неотдавнашните големи продажби на американски оръжия от Тръмп на други страни от Залива. Според него тези "гигантски оръжейни сделки" увеличават риска от нова спирала на оръжейната надпревара. "Това е напълно погрешна политика и със сигурност не е политиката на Германия", посочи министърът, пише БТА.

Константин Тодоров
3129 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.06.08 | 15:44

113471
Прав е !

2017.06.08 | 15:44

113991
Намесата на западните държави там през всичките десетилетия е опасна! Всичкия тероризъм е резултат точно на тия западни вмешателства. Сега тръмп им виновен, ма тръмп е от има нема 5-6 месеца, а вие сте там от десетилетия и създавате проблеми.

Добави коментар

Водещи новини