"Гардиън": Полша е бясна на "мамещия ЕС"

  • 13 март 2017 10:02

  • 8010
  • 3
"Гардиън": Полша е бясна на "мамещия ЕС"
© Getty Images/Guliver

Полша обвини Европейския съюз в "мамене" и обяви "негативна" политика към Брюксел, след като загуби дипломатическа кампания да изгони собствения си бивш премиер Доналд Туск от поста председател на Европейския съвет, пише в. "Гардиън".

"Излиза, че политиката на ЕС е политика на двойни стандарти и мамене", цитира вестникът думи на външния министър Витолд Вашчиковски.

На срещата на върха в Брюксел миналата седмица Полша единствена гласува против преизбирането на Туск, припомня изданието.

Консервативното евроскептично правителство във Варшава водеше активна кампания против 59-годишния центрист Туск, който беше премиер на Полша от 2007 до 2014 г. преди да оглави Европейския съвет. Според Полша Туск не е трябвало да бъде избиран против волята на собствената му страна.

Лидерите на ЕС обаче гласуваха 27 на 1 да се даде нов мандат от две години и половина на Туск, като против бе само министър-председателката на Полша Беата Шидло.

"Трябва да си дадем сметка, че можем да бъдем измамени във всеки един момент. Трябва да приспособим политиката си и да коригираме поведението си към ЕС. Със сигурност трябва да понижим равнището на доверието си в ЕС. Ще трябва да започнем да водим негативна политика", заяви Вашчиковски, според когото това може да включва "блокиране" на различни европейски инициативи.

Дипломатическият сблъсък извади на показ задълбочаващото се разцепление с Полша, броени седмици преди 60-годишнината на ЕС, на която съюзът се надяваше да покаже единство, и в момент, когато Великобритания се готви да напусне ЕС, отбелязва "Гардиън", цитиран от БТА.

Константин Тодоров
8010 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.03.15 | 12:05

1
АКО ИЗЛЕЗЕ И ПОЛША ОТ КЕНЕФА ЕС ,КОЙ ЩЕ ОСТАНЕ ..БАБАТА И ФРЕНСКИЯ ПЕДАЛ ..ЧЕСТИТО..Е И НАШИТЕ ПРОДАЖНИЦИ ..АМА ТЯХ ГИ БРОЯТ ЗА ГОВЕДА..

2017.03.15 | 12:07

3
Да, България само ще спечели от такъв вариант, но говедата не дават, засега. Оглозгаха ни вече, щом и поляците вият на умрело, работата е ЯСНА!
аз

2017.03.15 | 12:06

2
Всъщност България само би спечелила от такъв вариант. Но няма начин да се случи! Колкото и да подскачат - никой няма да тръгне да излиза от ЕС! Англичаните са на път да допуснат най-голямата си грешка в историята си. Много от тях (вече) го съзнават! Няма да мине много време и ще

Добави коментар

Водещи новини