Още причини Полша да подкрепи Туск

  • 01 март 2017 20:52

  • 1255
  • 0
Още причини Полша да подкрепи Туск
©

Доналд Туск не може при никакви обстоятелства да разчита на подкрепата на Полша за втори мандат като председател на Европейския съвет. Това заяви лидерът на управляващата партия “Право и справедливост” Ярослав Качински, цитиран от Ройтерс.

По-рано бившият полски премиер каза, че е готов за втори мандат и че има широка подкрепа сред лидерите в ЕС, които следващата седмица ще гласуват по кандидатурата му.

“Човек, който нарушава елементарните правила на ЕС, просто не може да бъде председател на Европейския съвет и не може при никакви обстоятелства да разчита на подкрепата ни или на липса на възражения от наша страна”, каза на пресконференция Качински и намекна, че дори е възможно Полша да гласува против кандидатурата на Туск.

Мандатът на поляка изтича през май. Той е единственият кандидат за поста и се радва на всеобща подкрепа, освен от собствената му страна.

Дипломати в Брюксел прогнозираха, че Туск ще бъде избран при всички случаи ако не единодушно, то с мнозинство. Като ротационен председател на ЕС Малта ще движи процедурата по избора. Неин говорител потвърди, че друг кандидат освен Туск няма.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1255 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини