"Шарли ебдо" иска да върне секуларизма в центъра на френския политически дебат

22 февруари 2017 16:37

"Шарли ебдо" иска да върне секуларизма в центъра на френския политически дебат
© gettyimages (архив)
884 0

"Шарли ебдо", който смята, че секуларизмът (светския характер на държавата) във Франция е подложен на заплаха, отправи към кандидатите за президент призив, в който сатиричният седмичник, станал мишена на джихадистки атентат през 2015 г., порицава религиозната намеса в обществените дела, предаде АФП.

"Шарли ебдо" винаги е бил и ще остане пламенен защитник на секуларизма и свързаните с него ценности. Ние смятаме, че той е един от стълбовете на републиканското единство", пише в текста, който беше публикуван в днешното издание на седмичника и ще бъде изпратен на кандидатите за президентските избори, насрочени за април и май.

Строгата концепция за светското начало, която обявява неутралитет на държавата към религиите и свобода на убежденията и се противопоставя на носенето на религиозни символи в учебни заведения, включително на ислямско було, е от голямо значение във френското общество. В същото време дебатът за мястото на исляма, втората по последователи религия във Франция, изповядвана от 4 милиона жители, се наложи в общественото пространство. Този дебат се подхранва от джихадистката радикализация и вълната от небивали атентати през 2015 г. и 2016 г., отнели живота на 238 души.

"Шарли ебдо" припомня за съдебните процеси за ислямофобия, поставянето под въпрос на правото на аборт и модата на буркините - покриващите тялото бански, целящи да защитят скромността на мюсюлманските жени. Седмичникът стига до заключението, че никога не е имало подобна религиозна намеса в обществените дела, "заплашваща свободата на съвестта".

Изданието призовава кандидатите да обещаят да не предлагат закони, които да дават специални отстъпки на някоя религиозна общност и да не криминализират светотатството. "Имаме легитимност да повдигаме подобни въпроси, защото това, което се случи на 7 януари 2015 г., се случи точно защото пренебрегвахме прекалено дълго основополагащия въпрос за секуларизма като политически принцип", заявява главният редактор на седмичника Жерар Биар и припомня за атентата срещу редакцията на изданието. Отговорността беше поета от Ал Кайда на арабския полуостров. Загинаха 12 души, включително карикатуристи и водещи сътрудници на изданието. Нападателите искаха да накажат открито атеисткия и провокационен седмичник за публикуването на карикатури на мюсюлманския пророк


 

БТА
884 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини