ЕК: Политическата несигурност от предстоящите избори в България може да забави инвестициите

  • 13 февруари 2017 13:20

  • 6843
  • 2
ЕК: Политическата несигурност от предстоящите избори в България може да забави инвестициите
© Gettyimages

Политическата несигурност от предстоящите избори в България може да забави инвестиционните решения. Това пише в зимната икономическа прогноза на ЕК. Анализът за страната ни обаче като цяло е положителен.

Безработицата в България ще продължи да намалява тази и следващата година до 7,1 и 6,8 на сто. Това се дължи както на прогнозата за подем на икономиката, така и на застаряващото население. Еврокомисията признава, че растежът за миналата година у нас е бил по-голям, отколкото тя прогнозира през есента.

За тази година институцията предвижда БВП да се увеличи с 2,9% заради повишеното вътрешно потребление. За първи път Брюксел очаква България да отбележи ръст на инвестициите от над 3 на сто заради ускоряването на проектите, финансирани от еврофондове. Настигането на средноевропейския жизнен стандарт обаче продължава да е с много бавни темпове, пише в доклада.

Рисковете за ръста на икономиката се определят като ниски и са свързани предимно с несигурността от предсрочните парламентарни избори, което може да забави потреблението и решенията за инвестиции. Евентуалните финансови задължения на държавните предприятия също крият рискове за публичните финанси. Ако има бърз напредък в структурните реформи в България обаче, той може да повдигне ниския потенциал за растеж, отбелязва още ЕК.

Мая Йорданова
6843 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
...

2017.02.14 | 20:48

2
Тези детски приказки ги разправяйте на малоумниците във вашите евроГейски държави!! Еврофондове ли - България плаща 1 милиярд ЕВРО членски внос на година, Еврофондовте са по 700 милиона на година ! Ех каква добра печалба има Българската икономика.....
костадин

2017.02.14 | 12:04

1
кои го е дерт унас кои ще е на власт приказки на герб в 14 области им зеха броячите и сега брюксел се е загрижил .какви пет лева

Добави коментар

Водещи новини