Западни медии: Евроскептици и Гърция тресат 28-те

  • 08 февруари 2017 12:49

  • 11514
  • 0
Западни медии: Евроскептици и Гърция тресат 28-те
© gettyimages (архив)

Изборите за президент във Франция и парламентарният вот в Холандия може да станат съдбоносни за Европейския съюз, пише в. Франкфуртер Алгемайне цайтунг (ФАЦ).

Германското издание коментира ситуацията в двете страни-основателки на блока. "Като фаворит в надпреварата за Елисейския дворец в първия тур (23 април) се очертава Марин льо Пен, която предложи страната да се откаже от общата валута след 17-годишно членство в Еврозоната и да върне френския франк. "В международните плащания ние може да използваме екю (предшественик на сегашната обща валута)", цитира нейни думи изданието.

ФАЦ припомня, че на есен в Холандия предстоят избори за парламент. "В Нидерландия като победител се очертава евроскептичната Партия на свободата. Нейният лидер Хеерт Вилдерс нееднократно е заявявал за връщане на холандския гулден", коментира авторът на статията.

"Заявленията на льо Пен и Вилдерс показват криза в Еврозоната, а оттам и в и блока. А тя може да доведе до бързия разпад на ЕС", завършва обширният материал във ФАЦ, цитиран от ТАСС.

По-рано британският в. Дейли мейл припомни за друга опасност – гръцкия дълг, който достигна до 180 процента от брутния вътрешен продукт. "Информацията предизвика пореден разкол между ЕС и Международния валутен фонд. Базираната в САЩ финансова организация призова Брюксел да отпусне още пари за Атина. Това е сигнал за оттегляне на МВФ от гръцката помощ, който може да предизвика излизане на южноевропейската страна от Еврозоната и ще допринесе за разпада на валутния, а оттам и на Европейския съюз", коментира лондонският всекидневник.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
11514 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини