Гръцкият премиер Алексис Ципрас пренареди кабинета

05 ноември 2016 07:41

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пренареди кабинета
© gettyimages (архив)
2278 1

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в състава на правителството в обстановка на тежки преговори с международните кредитори и спадаща популярност, предаде ТАСС.

Ръководителите на основните ведомства запазват постовете си - това са външният министър Никос Кодзиас, министърът на отбраната Панос Каменос и министърът на финансите Евклидис Цакалотос. Начело на здравеопазването остава Андреас Ксантос, а Янис Драгасакис остава вицепремиер.

Министър на вътрешните работи става бившият министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис. За министър на образованието, научните изследвания и религиозните въпроси е назначен Константинос Гавроглу, а досегашният титуляр Никос Филис, който влезе в сблъсъци с влиятелната Гръцка православна църква, напуска правителството.

Министър на труда и социалното осигуряване става Ефи Ахциоглу. За министър на правосъдието, прозрачността и правата на човека е назначен Ставрос Контонис. Министър на културата и спорта става Лидия Кониорду. За министър на инфраструктурата и транспорта е назначен Христос Спиртзис. Досегашният вътрешен министър Панайотис Курублис ще оглави министерството на морския флот и въпросите на островите, а министър на аграрното развитие и храните става Евангелос Апостолу.

Министър на икономиката и развитието става Димитрис Пападимитриу, а досегашният титуляр Йоргос Статакис става министър на околната среда и енергетиката. Досегашният втори министър за миграционната политика Йоанис Музалас се освобождава от опеката на вътрешното министерство и оглавява новосъздадено министерство на миграционната политика. Друго новосъздадено министерство е това на дигиталната политика, телекомуникацията и информацията и то ще се оглави от досегашния държавен министър Никос Папас. Ново отделно министерство на туризма ще се ръководи от Елена Кундура. Досегашната говорителка на кабинета Олга Геровасили става министър на административната реформа, а новият правителствен говорител ще е Димитрис Тзанакопулос.

Новият кабинет е с 49 члена, с трима повече от предишния. Новите министри ще положат клетва днес по обяд.

БТА
2278 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.05 | 10:37

1
Болшевишки некадърник !

Добави коментар

Водещи новини