Продължава разрушаването на лагера в Кале

  • 26 октомври 2016 10:52

  • 5044
  • 0
Продължава разрушаването на лагера в Кале
© Getty Images/Guliver

Работници продължават с действията по разчистване на палатките и бараките в импровизирания бежански лагер край френския град Кале, предадоха световните агенции.

Няколко пожара имаше тази нощ в пределите на лагера, където някои мигранти се придържат към традициите на своите общности и подпалват палатките и импровизираните бараки, когато ги напускат. При пожарите избухнаха две газови бутилки и един от мигрантите беше леко ранен и приет в болница.

След потушаване на пожарите през нощта, властите евакуираха от лагера още между 150 и 200 мигранти, основно афганистанци и сирийци. Сред тях имаше и около 15 непълнолетни, които бяха настанени във временен център за прием на деца мигранти без придружител.

Същевременно неправителствената организация "Спасете децата" предупреди, че ситуацията в бежанския лагер "Джунглата" край Кале е ужасяваща за децата, които се намират там, предаде Франс прес.

Според "Спасете децата" в "Джунглата" има над 1000 непридружавани деца. Много от тях твърдят, че имат близки във Великобритания. Париж и Лондон проверяват досиетата на всяко едно дете, за да видят дали твърденията са истина.

Във връзка с тези деца Майлс призова френското и британското правителство да удвоят усилията за подпомагане на непридружаваните непълнолетни от лагера в Кале, особено онези, които няма да бъдат допуснати във Великобритания.

В лагера в Кале живееха според различни оценки между 6000 и 8000 мигранти, които искат да отидат от Франция във Великобритания. През двата дни на неговото премахване близо половината от тях бяха разселени в центрове за прием из цяла Франция.

Константин Тодоров
5044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини