Испански изтребители започнаха да патрулират въздушното пространство на балтийските държави

  • 07 януари 2016 11:27

  • 1819
  • 3
Испански изтребители започнаха да патрулират въздушното пространство на балтийските държави
© GettyImages/Gulliver

Самолети от военновъздушните сили на Испания започнаха днес да патрулират въздушното пространство на балтийските държави, съобщи ТАСС.

Мисията им по охрана на въздушното пространство се осъществява от литовската авиобаза "Зокняй" в партньорство с НАТО и ще продължи четири месеца. Испанският контингент е съставен от около 130 души с четири изтребителя "Юрофайтър Тайфун".
За патрулирането на въздушното пространство на балтийските държави ще отговаря и Белгия, която ще се включи с четири изтребителя Ф-16, разположени в база "Емари" в Естония, добавя БТА.

Балтийската мисия на НАТО, наречена "Въздушна полиция", започна през 2004 г. след присъединяването на Латвия, Литва и Естония към алианса. Изтребители на държавите от НАТО дежурят по 4 месеца на ротационен принцип.  Трите балтийски страни не разполагат с нужната авиация за контрол над своето въздушно пространство.

Последвайте канала на

1819 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2016.01.13 | 14:34

2
Тъпи селяндури-путиноиди!!!Силите на НАТО пазят Балтийските държави от агресивните действия на Русия!!!Тяхното присъствие е гаранция за това,че наглите Кремълски изроди няма да ги анексират,както направиха с Крим!!!Където е НАТО,руснаците не смеят да се репчат!!!

2016.01.13 | 14:35

3
Кухински ,от кое село в Анадола произхождаш ? Я си виж феса ,кирлив е и смърди !Вода ли нямаш да се изкъпеш !

2016.01.13 | 14:34

1
Гъделичкат Мечката по ....... с перце !Да внимават ,да не я дразнят много !Ще ги прегази !

Добави коментар

Водещи новини