Швейцарски вестник: Дори и управляващите в София не вярват на теорията за "рикошета"

  • 17 октомври 2015 16:06

  • 9786
  • 0
Швейцарски вестник: Дори и управляващите в София не вярват на теорията за "рикошета"
© Булфото

Дори и управляващата коалиция в София не вярва на теорията за "рикошета", който отне живота на афганистански мигрант, коментира швейцарският вестник Der Tages Anzeiger. "Полицаите твърдят, че са стреляли във въздуха", подчерта ген. Атанас Атанасов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, който обаче не изглежда уверен дали е имало необходимост от употребата на оръжие.

Но през нощта на четвъртък срещу петък 25-годишен мъж от Афганистан почина от пистолета на български граничен служител, превръщайки се в първата жертва на полицейско насилие от началото на бежанската криза в Европа. Дали инцидентът е злополука, предстои да бъде изяснено от специална комисия на българската полиция. Събитията обаче се случват само три дни, след като вътрешният министър Румяна Бъчварова гордо обяви пред частен телевизионен канал (БТВ), че положението в България е изцяло под контрол.

Младата европейска членка изгради предпазно съоръжение на границата си с Турция далеч преди Унгария, охранявано стриктно от гранични полицаи и войници. Българските служители, патрулиращи зад оградата се смятат за особено жестоки, а центровете за бежанци - отвратителни, поради което десетки мигранти предпочитат да достигнат Европа чрез далеч по-опасните морски пътища.
От началото на бежанската криза обаче България е получила почти пет милиона евро спешна помощ, за да подобри условията за настаняване на пристигащите лица, търсещи убежище. Парите от ЕС ги няма отдавна, но проблемите с легловата база, хигиенните условия в лагерите и достъпа до образование на бежанските деца изглежда още стоят на дневен ред, констатират от "Амнести Интернешънъл".

Най-лошото в цялата ситуация е, че българските контрабандисти са в очакване на големия бизнес: те познават пропуските при охраната на границата, знаят безопасни маршрути през гъстите гори; знаят и кои граничари може да бъдат подкупени. България е била, е, и ще бъде важна транзитна зона за трафика на наркотици от Иран и Афганистан към Европа, и сега тези канали ще бъдат използвани за превеждане на хора, бягащи от Близкия Изток. Групата мигранти, която даде жертва край българския град Средец, също е била организирана - според силите на реда те са очаквали някой, който да им покаже сигурен маршрут към Сърбия.

Последвайте канала на

9786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини