Меркел призова световните сили да се обединят за сирийската криза

  • 13 май 2015 19:12

  • 1424
  • 1
Меркел призова световните сили да се обединят за сирийската криза
© Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се призова водещите страни в света да се обединят и да намерят мирен изход от войната в Сирия и похвали затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, което може да направи това възможно, предаде ДПА.

След среща в Берлин днес с йорданския град Абдула Меркел отбеляза, че работата по възпирането на ядрената програма на Иран може да послужат като модел. Проблемът в Сирия може да бъде решен "също както успяхме съберем страните с право на вето в Съвета за сигурност на ООН да си сътрудничат тясно в случая с Иран", каза тя.

Меркел припомни, че по време на посещението си в Москва в неделя е казала колко важна роля могат да изиграят Русия и САЩ за излизането от сирийската криза. Тя окачестви като "много обнадеждаващ признак" срещата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Сочи с Владимир Путин, като двамата са говорили по тази тема.

Германският канцлер подчерта, цитирана от БТА, че от войната в Сирия може де се излезе само с политически средства и че част от решаването на проблема е противодействието на "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия. Крал Абдула каза, че йорданските ВВС ще продължат да нанасят въздушни удари по ИД , но само в западните райони на Ирак.

Той очерта "зоната на отговорност" на Йордания в ивицата от 120 км отвъд йорданско-иракската граница. Кралят даде висока оценка на икономическата помощ на Германия за сирийските бежанци, които понастоящо съставляват 20 на сто от хората в Йордания. По повод броя на пришелците от Сирия в Йордания Абдула каза: "Това е все едно цялата Холандия в Германия за кратък период от време".

1424 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
аман

2015.05.14 | 23:59

1
Баба Меркел забрави за Украйна и изведнъж се сети за Сирия?!Те там вече две години се трепят,тя сега се сети,що ли???

Добави коментар

Водещи новини