Белгийският авиопревозвач е единственият в ЕС с полети до страните, засегнати от ебола

  • 20 октомври 2014 10:34

  • 1001
  • 0
Белгийският авиопревозвач е единственият в ЕС с полети до страните, засегнати от ебола
© gettyimages

Белгийският национален авиопревозвач "Брасълс еърлайнс" остава единствената авиокомпания в Европа, която продължава да  изпълнява редовни полети до трите африкански държави, засегнати най-тежко от вируса Ебола - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия, съобщават местните медии.

Екипажите на авиокомпанията все по-често отказват да се качат на борда на тези полети заради опасения, че могат да пренесат вируса у дома. Стюард, пожелал да запази анонимност, пояснява, че екипажите по тези направления биват съставяни от списък с доброволци, който става все по-ограничен. По неговите думи опасността не произлиза само от това, че машините кацат в засегнатите от вируса точки, но и от това, че на борда често пътуват хуманитарни работници, имали досег с болни.

Кабинният състав на авиокомпанията изразява удовлетворение от въведените от днес мерки на летището в Брюксел за допълнително наблюдение над всички пътници и багажи, пристигащи от проблемните зони. Въпреки това тези мерки биват оценени като малко закъснели. Според стюардите и стюардесите опасността е очевидна, след като вече бе наблюдаван случай на смърт на пътник в Тексас, преминал транзитно през летището в Брюксел.

От днес на белгийската столична аерогара ще бъде следена телесната температура на всички пътници, пристигащи от посочените африкански държави. В багажите им ще бъде забранено пренасянето на храна, а куфарите ще бъдат проверявани за разлети течности. Ако бъде установен багаж с разлята течност, той ще бъде унищожаван незабавно. Ако пътник бъде засечен с температура над обичайната, той ще бъде посрещан от медицинските служби на летището, които ще преценяват дали да го предадат на здравните власти. Сред новите мерки е предприемането на по-старателно почистване на самолетите от полетите до изброените три африкански държави.

Всяка седмица "Брасълс еърлайнс" изпълнява по 4-5 полета до Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Последвайте канала на

БТА
1001 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини