НАТО: Ще защитим всяко парче наша земя

  • 16 май 2014 10:56

  • 2888
  • 17
НАТО: Ще защитим всяко парче наша земя
© gettyimages

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог РасмусенАндерс Фог Расмусен Андер Фог Расмусен - датски политик, генерален секретар на НАТО. Роден на 26 януари 1953 г. във, който е на посещение в Румъния, заяви в интервю за румънската телевизия, че "незаконните" военни действия на Русия в Украйна са довели до създаването на напълно нова ситуация в Европа, а в рамките на Алианса е взето решение за засилване на мерките за колективна отбрана на всички членки, предаде агенция Аджерпрес.

"Вярно е, че ситуацията е обезпокоителна. Незаконните военни действия на Русия в Украйна доведоха до създаването на напълно нова ситуация в Европа, а ние трябва да се адаптираме към тази нова ситуация. Това е причината, поради която решихме да засилим мерките за колективна отбрана, защото това е целта на НАТО, да осигурява колективната отбрана на всички членки. Става въпрос за морски, въздушни и сухопътни мерки. Всички наши мерки са чисто отбранителни. При все това трябва да сме сигурни, че военните сили са подготвени за всякакви ситуации и, очевидно, това е и ясен сигнал, който изпращаме на потенциалните агресори, а именно, дори да не помислят да нападат съюзник на НАТО. Уверявам ви, че сме подготвени да защитим всяко късче от територията на НАТО ", заяви Расмусен.

Датският политик обясни, че Алиансът има самолети, полицейски сили, самолети за наблюдение във въздушното пространство на Румъния и Полша. От морска гледна точка, НАТО е засилила присъствието си в Черно море и в Балтийско море и се правят редица сухопътни учения. "Нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички
съюзници. Това е нашата клауза за солидарност и означава колективна защита. Държавите, които не са членки на НАТО, може да бъдат партньори на НАТО. Например Украйна е партньор на НАТО и ние решихме да подобрим сътрудничеството с Украйна включително чрез мерки за подкрепа на Украйна за реформа що се отнася до отбраната, модернизирането на армията, осигуряването на достъп на Украйна до учения на НАТО", обясни Расмусен.

Що се отнася до мерките, които трябва да вземе предвид НАТО, за да контраатакува кибератаките и пропагандата на Русия, Расмусен каза, че на предстоящата среща на върха на Алианса през септември ще бъде приета засилена политика на отбрана срещу кибератаките. "Ясно е, че киберсигурността ще бъде едно от най-важните предизвикателства в идните години. По време на тази криза имаше кибератаки срещу НАТО и ще трябва да засилим нашата отбранителна политика в тази сфера, нещо, което ще направим. Що се отнася до информациите и най-вече до погрешните информации, излъчвани от Русия, ще трябва да се адаптираме и към тази кампания, като дадем на разположение на обществеността коректни информации", добави той.

Расмусен каза още, че е ясно, че Русия е "силно замесена" в дестабилизирането на положението в Източна Украйна, а напоследък Москва има доста по - "усложнен" подход, използвайки "модерни техники на война". "Не изключвам нищо, защото бяхме свидетели на доста по-усложнен руски подход напоследък. Русия използва модерни
техники на война. Точно това видяхме в Крим. Русия прибягна и към незаконни военни действия, и към тайни агенти, които опитаха да дестабилизират положението в Крим и да осигурят претекст за окупация. Такова нещо имаше и доведе до незаконното анексиране на Крим. Сега същото нещо се вижда и в източната част на Украйна и е ясно, че Русия е доста замесена в дестабилизирането на ситуацията в Източна Украйна, а това нещо може да бъде
използвано за възможна интервенция, евентуално по-късно. Не се знае дали ще има такава интервенция, но тази опция остава отворена, не на последно място, защото Русия разположи на границата с Украйна голям брой военни сили", каза Расмусен.

БТА
2888 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
naroda vijda

2015.07.03 | 12:50

17
Интересно не четат ли нашите гъзолизци че народа нещо май ги недолюбва тея "западните" от 5 писания поне 4 са против нато и ес, замислете се, глас народен глас божи
SAMO AMERIKA!

2015.07.03 | 12:50

15
ABSOLUTNO CELIQ BULGARSKI NAROD E 100% ZA AMERIKA! SAMO AMERIKAAAAAAAAAAAA!
D:

2015.07.03 | 12:50

16
Ти си пълен идиот щом се оприличаваш на целият Български народ !

2015.07.03 | 12:49

14
Студената война приключи,но трябваше да дойде друга опасност.Появи се тероризмът?

2014.05.23 | 08:35

3
А тероримът еиздигнат в ранг на държавна поика в САЩ още от 1951 г.с т.нар Закон за взаимната защита.
Биби

2015.07.03 | 12:49

13
Не знаех, че територията на Украйна е земя на НАТО !

2015.07.03 | 12:49

12
''Нападението срещу един съюзник е нападение срещу НАТО ,ще защитаваме парче наша земя''.Тоя натовец говори открито,че е готов за война с РУСИЯ.Направо си я проси,моли се Путин да влезе в Украйна,че да напада с всякакви оръжия.Но Путин ще им покаже среден пръст,няма да влезе там.Не разбраха,че с подполковника шега не бива,но продължават да крещят,че РУСИЯ е опасна.Какво ги дразни?
ГУРБЕТЧИЯ

2015.07.03 | 12:49

11
УКРАЙНА ОФИЦИАЛНО ДА ПОМОЛИ НАТО ЗА ПОМОЩ !!! БЕЗ МОЛБА ОТ СТРАНА НА УКРАЙНА НАТО НИТО МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В УКРАЙНА ,НИТО ДА Я ЗАЩИТИ ОТ РУСКИТЕ АГРЕСОРИ !

2015.07.03 | 12:48

10
Сергей - защо така западът колкото повече загнива, толкова по-привлекателен става - какво туй нещо бе. Всичките другари там изпратиха децата си.

2015.07.03 | 12:47

9
А вие може да пращате агенти и да подкупвате цели страни. Русия била агресор. Кво прай шефа на ЦРУ в Украйна. Колко руски бази има близо до америка. Що избивате с тъпите си безпилотници дронове невинни граждани без да сте обявили война. Долни тъпи п**нгели.

2015.07.03 | 12:46

7
Тоя говори също като нашия Иво Инджев,повтаря негови изказвания,почти същите неща ръси по всички телевизии.Да не са братовчеди,че толкова много ''обичат РУСИЯ и всяка втора дума е агресор,РУСИЯ,агресор,РУСИЯ.
ИВАНОВ

2015.07.03 | 12:47

8
ТОЯ ИВО ИНДЖЕВ НЕ БЕШЕ ЛИ ГАЛЕНОТО МОМЧЕНЦЕ НА ТАТО -КАКВО СЕ ПРАВИ НА ПОСТРАДАЛ ОТ КОМУНИЗМА ? ЗАЕДНО С ОНЯ БЕВШ ЖУРНАЛИСТ ОТ ТАТОВО ВРЕМЕ / СЕГА АКТИВЕН ЧЛЕН И В РЪКОВОДСТВОТО НА СДС / ,БАЯ НАРОДНИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПАРИЧКИ ИЗПАПАХА И СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА ВОДА НЕНАПИТА ! АМА НАРОДА НЕ ЗАБРАВЯ И ЗАТОВА ГИ ПРАТИ НА СМЕТИЩЕТО ! СЕГА ПЛЮЯТ НАЛЯВО ,КАТО ХАМАЛИ !

2015.07.03 | 12:45

6
И кое точно парче е"вашето парче",г–н Расмусен?Сякаш нещо се пообъркахте и приехте желаното за действително.Вашето парче земя е там, където вашите прадеди–колонисти т.нар."първооткриватели"са завладели с убийства на коренното индианско население,чиято земя наркли"ничия".Врме е да научите историята и по–кокретно историята на т.нар."свърх"държава.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини