1000 британчета ходят с оръжие на училище

  • 24 април 2014 09:07

  • 1253
  • 0
1000 британчета ходят с оръжие на училище
© gettyimages

Пистолети, брадви, пушки помпа и други - на близо 1000 британски ученици от 2011 г. насам е било конфискувано някакво оръжие, с което са дошли на училище, сочат огласени в медиите официални данни, цитирани от АФП.

Според изследването, осъществено в учебни заведения, включително 80 начални училища, от 2011 до 2013 г. над 300 ученици са носели в училище брадви, бръснарски ножчета и дори сатъри. На 36 ученици, носили пистолети, пушки помпа, въздушни пушки или електрошокови пистолети "Тейзър", е потърсена наказателна отговорност. В шотландско училище от осемгодишно момче бил иззет дори нож, сочат данните. Според авторите на изследването обаче това вероятно е само върхът на айсберга, тъй като 21 от общо 52-те полицейски управления в страната не са предоставили статистика. "Това е безумие. Децата се чувстват толкова застрашени, че се снабдяват с оръжие. Трябва да скъсаме с културата на страха", подчерта Партик Рийгън, президент на благотворителна организация.

Властите на свой ред, потвърдиха, че дават повече правомощия на учителите да се борят с това явление. "Учителите вече имат право да претърсват учениците си, да конфискуват от тях забранени предмети и да ги гонят от клас, ако поведението им е опасно", каза говорител на министерството на образованието.

Днес бяха публикувани данните и от друго британско изследване, което свързва повишаването на цените на алкохола във Великобритания с намаляване на проявите на насилие в страната, предаде АФП. Според проучване на Университета в Кардиф актовете на насилие в Англия и Уелс са намалели с 12 процента през 2013 г. Броят на хората, попаднали в болница, след като са станали жертва на насилие, през 2013 г. се е понижил за пета поредна година, отбелязват изследователите от уелския университет, отдавайки този спад отчасти на факта, че масовите напивания и консумацията на алкохол от младежи са все по-рядък случай.

"Установено беше също, че след десетилетие на понижаване, от 2008 г. насам цената на алкохола се е повишила", подчерта координаторът на изследването проф. Джонатан Шепърд. Между 2008 и 2011 г. консумацията на алкохол на човек от населението във Великобритания е намаляла от 10,8 на 10 литра, каза той. Смятам, че сме свидетели на културна промяна. В последните 15 години отношението на хората едни към други се е подобрило, каза пред в. "Таймс" преподавателят по криминология в лондонския "Бърбек колидж" Майк Хю.

БТА
1253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини