Франция спря расистко шоу

  • 09 януари 2014 21:44

  • 1996
  • 1
Франция спря расистко шоу
©

Държавният съвет - най-високата инстанция за административно правосъдие във Франция - потвърди забраната над шоуто на обвинявания в антисемитизъм комик Диодоне, съобщи АФП.

Шоуто трябваше да се състои тази вечер в Нант. Държавният съвет взе това решение по-малко от два часа преди началото на спектакъла и с него анулира друго решение на по-ниска инстанция да се отмени забраната, наложена по инициатива на министъра на вътрешните работи. Френското правителство приветства потвърдената забрана и определи решението на Държавния съвет като победа за републиката. Вътрешният министър Манюел Валс подчерта, че расизмът и антисемитизмът не може да бъдат толерирани във Франция.
"Не можем да приемем в нашето общество да има дори най-малка благосклонност към антисемитизма, който е изцяло чужд на нашите ценности и принципи", заяви френският премиер Жан-Марк Еро.

46-годишният комик с баща камерунец и майка французойка Диодоне Мбала Мбала е известен с измисления от него специфичен поздрав с изпъната надолу ръка, за който критиците му твърдят, че е огледална имитация на поздрава на нацистите. Самият Мбала твърди, че жестът изразява антиционистките му възгледи и съпротивата му срещу обществената система, но не и антисемитизъм. Мбала обаче няколко пъти е глобяван за изказвания, подбуждащи към расизъм и антисемитизъм, а през 2009 г. се яви на изборите за Европейски парламент заедно с крайнодесните начело на собствено движение, наречено "Антиционистка листа".

Последвайте канала на

БТА
1996 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.03.31 | 11:15

1
Бах ти демокрацията и свободата на словото ! То си е чиста еврейска диктатура !

Добави коментар

Водещи новини