Шефът на ГЕСТАПО погребан на еврейско гробище?

  • 31 октомври 2013 11:16

  • 2754
  • 0
Шефът на ГЕСТАПО погребан на еврейско гробище?
©

Шефът на държавната тайна служба на нацистка Германия ГЕСТАПО Хенрих Мюлер вероятно е бил погребан на еврейско гробище в Берлин, предаде РИА Новости.

Според най-новите разкрития Мюлер е бил убит в самия край на Втората световна война в германската столица и неговото тяло е било сложено в братска могила в еврейско гробище в центъра на Берлин. Новата версия, лансирана от учен, който се позовава на архивни документи, обаче не е потвърдена.

До 1963 г. се смяташе, че Мюлер е погребан гарнизонното гробище Лилиенталщрасе в берлинския район Нойкьолн. Тогава гробът е бил разкопан, но останките на нацисткия военнопрестъпник не са били открити тогава.

Други изследователи смятат, че групенфюрерът от СС се е скрил в края на войната. Според една версиите той е избягал в Латинска Америка. Друга хипотеза предполага вербуването на Мюлер от страна на тайните служби на Съветския съюз, живял в Москва до 1948 г., като дори бил дясна ръка на първия ръководител на политическата полиция на ГДР ЩАЗИ Вилхелм Цайсер.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини