Голям пожар унищожи Научното градче в Неапол

  • 05 март 2013 16:20

  • 657
  • 0
Голям пожар унищожи Научното градче в Неапол
©

Голям пожар унищожи тази нощ Научното градче в Неапол - интерактивен музей и планетаруим, посещаван всяка година от  хиляди хора, предаде Франс прес.

Четири павилиона на площ от 10 000 квадратни метра са напълно унищожени, а пети, който е малко по-встрани, е бил  пощаден от пламъците. Жертви няма. Научното градче не приема посетители през зимата.

Десетки пожарникари са се борили цяла нощ с пламъците. Причините за стихията не са известни. Кметът на Неапол Луиджи де Маджистрис обаче спомена за криминално деяние. Той изрази увереност, че разследването ще  установи извършителите.

Де Маджистрис посочи, че целият град трябва да тъгува за нанесените щети на Научното градче, които са удар по местната  култура и наука. В засегнатите помещения всички експонати са унищожени.

Научното градче на Неапол беше открито през 1996 г. То бе проектирано по примера на подобен музей в Париж. В него на година идваха по 350 000 посетители. В научното градче имаше експонати, свързани с биологията, астрономията и физиката, както и конферентен център. Обектът беше един от най-големите научни музеи в Италия и сред най-значимите в Южна Европа. Той беше  обособен в изцяло обновени сгради от 19 век.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
657 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини