Еврейската общност празнува Нова година

  • 17 септември 2012 18:32

  • 1493
  • 2
Еврейската общност празнува Нова година
©

Днес евреите по цял свят празнуват Нова година. Еврейският календар отбелязва общо четири пъти нова година, но тази през септември, наречена Рош Ашана, е основната.

Според това летоброене сега сме 5773 година. Евреите отбелязват с особена тържественост пролетта, тъй като тя дава едно ново начало на целия живот. Най-голямата нова година за тях обаче е тази през септември, защото тогава Господ завършва сътворението на света и създава Адам и Ева. По време на Рош Ашана хората имат десет дни, за да преосмислят живота си и да направят равносметка. Счита се, че от този ден нататък хората са изложени на Божията благодат и са изправени пред Божия съд. Основното послание на този ден е гледаме не само нагоре, но и навътре в себе си.

Еврейската нова година се посреща скромно. На трапезата трябва да има глава от риба, символ на божието око, ябълки и мед. Според еврейския календар в следващите десет дни Господ отваря 3 книги - в едната записва грешниците, в другата - праведниците, а в третата е за тези, които трябва да помислят и да да поискат прошка.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1493 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.09.22 | 23:17

1
Фък Ю, бе! Кретени, ще се делят от света и ще си празнуват нова година когато им падне!
nnnn

2012.12.10 | 19:08

2
:D:DD::D:D ti dobre li si :D

Добави коментар

Водещи новини