Президентът на ОАЕ обеща да отпусне хуманитарна помощ за Ливан за 100 милиона долара

  • 30 септември 2024 13:28

  • 211
  • 1
Президентът на ОАЕ обеща да отпусне хуманитарна помощ за Ливан за 100 милиона долара
© gettyimages

Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахян днес обеща спешно да отпусне хуманитарна помощ в размер на 100 милиона долара за Ливан, предаде Ройтерс като се позова на държавната новинарска агенция (WAM).

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2711

Междувременно тази сутрин суданската армия отхвърли обвиненията на ОАЕ, че силите ѝ са бомбардирали резиденцията на посланика на Емирствата в Хартум, като на свой ред приписаха отговорността на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП).

По-рано днес ОАЕ каза, че резиденцията на техния посланик в Хартум е атакувана от самолет на суданската армия и я обвини за „отвратителното нападение“.

Тези „срамни и малодушни действия“ са извършени от паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП)“, се казва в изявление на суданската армия.

Близо 100 хиляди души са избягали от Ливан в Сирия

Въоръжените сили на страната непрекъснато обвиняват ОАЕ, че снабдява с оръжия и подкрепя СБП по време на продължаващата вече 17 месеца война в Судан. Емирствата отричат обвиненията.

Наблюдателите на ООН за прилагане на санкциите определиха като достоверни обвиненията, че ОАЕ са предоставили военна помощ на СБП.

Войната в Судан избухна през април миналата година между суданската армия и СБП заради прехода към свободни избори. ООН съобщи, че близо 25 милиона души – половината от суданското население, се нуждаят от помощ, гладът нараства, а около 8 милиона души са напуснали домовете си, пише БТА.

Министерството на външните работи на ОАЕ каза в изявление, че нападението срещу резиденцията на посолството му е причинило големи щети по сградата.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
211 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.30 | 15:57

1
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини