Девет станаха загиналите при взривовете в Ливан, сред тях е и синът на депутат от "Хизбула"

  • 17 септември 2024 22:00

  • 766
  • 1
Девет станаха загиналите при взривовете в Ливан, сред тях е и синът на депутат от "Хизбула"
© Getty Images/Guliver

Девет души загинаха, а близо 2800 бяха ранени при вълна от взривове на пейджъри в Ливан на членове на шиитското движение ""Хизбула"", сочат обновените данни на ливанското Министерство на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2576

Сред убитите е синът на депутата от "Хизбула", Али Амар. Амар е известен депутат от парламентарния блок на ливанското шиитско движение и той направи коментар пред Асошиейтед прес след новината, че синът му Махди е сред загубилите живота си.

"Това е поредната израелска агресия срещу Ливан", каза той. "Съпротивата ще отвърне по подходящия начин в подходящото време", допълни той.

По-рано и здравният министър Фирас Абиад каза, че сред жертвите има дете.

По непотвърдена информация убит или ранен е и синът на още един депутат от "Хизбула".

Сред ранените при взривовете на пейджърите е и иранският посланик Моджтаба Амани, както съобщи държавната телевизия в Ислямската република.

Пейджърите избухнали почти едновременно в няколко ливански региона, където проиранската групировка има присъствие.

Първоначално здравното министерство съобщи за осем загинали и близо 2750 ранени.

Осем загинали и хиляди ранени при взривове на пейджъри в Ливан

Според здравния министър Абиад повечето от ранените са пострадали в областта на "лицето, ръцете, стомаха и дори на очите".

Четиринайсет членове на "Хизбула" са ранени и в съседна Сирия, отново при взривове на пейджърите им, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, неправителствена организация, изнасяща информация за конфликта в Сирия, където ливанското шиитско движение воюва на страната на правителството на президента Башар Асад.

"Хизбула" заяви, че "изцяло отговорен" за едновременните експлозии е Израел, и добави, че Израел "ще получи справедливото си наказание за тази престъпна агресия".

Засега няма коментар от израелска страна за взривовете.

Вълната от експлозии на пейджъри в Ливан бе осъдена и от палестинското движение "Хамас", което нарече случилото се част от "израелска агресия" в региона и изостряне на напрежението, което единствено и само ще доведе до "провала и поражението" на Израел, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на групировката, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
766 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2024.09.17 | 22:41

1
Става напечено

Добави коментар

Водещи новини