САЩ заявиха, че не са били уведомени предварително за операцията срещу "Хизбула"

  • 17 септември 2024 21:48

  • 641
  • 1
САЩ заявиха, че не са били уведомени предварително за операцията срещу "Хизбула"
© Getty Images/Guliver

САЩ заявиха, че не са замесени и не са били уведомени предварително за предполагаемата израелска операция срещу "Хизбула" в Ливан днес, при която загинаха най-малко осем души, а 2750 бяха ранени, при експлозии на пейджъри, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ливанското шиитско движение каза, че сред загиналите има негови членове, и обвини за експлозиите Израел, който до момента не е коментирал случая.

Четиринадесет членове на "Хизбула" са били ранени в съседна Сирия при взривяването на техните пейджъри, съобщи междувременно мониторинговата неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека.

"Мога да ви кажа, че Съединените щати не бяха замесени в това, че те не знаеха за този инцидент предварително, и на този етап ние събираме информация", обобщи пред журналисти говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

Той призова Иран да не се опитва да използва случая, "за да се опита да подхрани нестабилността и да изостри допълнително напрежението в" Близкия изток.

Осем загинали и хиляди ранени при взривове на пейджъри в Ливан и Сирия

Иранският посланик в Ливан също бе ранен при експлозия на пейджър.

Цивилните не са легитимна цел на каквато и да било военна операция, подчерта Милър, цитиран от Ройтерс.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер изрази убедеността си, че конфликтът между Израел и "Хизбула" трябва да бъде решен по пътя на дипломацията.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял по телефона днес с израелския си колега Йоав Галант, съобщи междувременно Пентагонът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
641 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.17 | 22:18

1
От къде си купуват тези пейджъри !!! ????

Добави коментар

Водещи новини