Гутериш за войната в Газа: Нищо не оправдава колективното наказание

  • 17 септември 2024 06:46

  • 237
  • 1
Гутериш за войната в Газа: Нищо не оправдава колективното наказание
© Getty Images

Нищо не оправдава колективното наказание. С тези думи в интервю за Франс прес генералният секретар на ООН Антониу Гутерищ разкритикува ситуацията в ивицата Газа, казвайки, че Израел налага колективно наказание на населението на палестинския анклав, което преживява невъобразими страдания, съобщава БТА.

"Невъобразимо е нивото на страдание в Газа, нивото на умрелите, на разрушенията. Това не може да се сравни с нищо, което аз съм видял, откакто съм генерален секретар“, каза Гутериш, който е на поста от 2017 г.

"Разбира се ние осъждаме всички терористични атаки на „Хамас“, както и взимането на заложници, но истината е, че нищо не оправдава колективното наказание на палестинското население и това е което ние виждаме по един драматичен начин в Газа“, заяви той.

 Войната в Газа последва атаката на „Хамас“ срещу Южен Израел на 7 октомври миналата година. Тогава над 1200 души бяха убити, а 250 бяха взети за заложници. Според палестинските здравни власти на Газа във войната са загинали най-малко 41 226 души. Над 200 хуманитарни служители, повечето работещи за ООН, също са били убити, припомня Франс прес.

Антониу Гутериш: Смъртта и разрушенията в Газа са най-лошите, които съм виждал

И в името на всички тези цивилни търсенето на сметка е необходимо, както на „Хамас“, така и на Израел заради „неговите масови нарушения на международното право“, каза Гутериш.

В този контекст той не престава да призовава за прекратяване на огъня незабавно. Относно буксуващите преговори в  Гутериш изрази надежда, че ще се стигне до споразумение, въпреки че каза, че ще е много трудно постигането на това.

Гутериш не се надява на сближаване с израелския премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и по време на общополитическите дебати от годишната сесия на Общото събрание на ООН идната седмица. Генералният секретар заяви, че Нетаняху публично е заявил, че не иска да се среща с него.  „Но не това е най-важното. Това, което е важно, е страданието на хората, това, което е важно, е липсата на политическо решение, това, което е важно, е постоянното отричане на решението за две държави и подкопаването на това решение за две държави чрез действия на място, завземане на земя, експулсиране, нови селища, всички построени незаконно", каза Гутериш.

Той също така изрази мнение, че е "малко вероятно" предложението му за мисия на ООН, която да "наблюдава" едно хипотетично прекратяване на огъня в Газа, ще бъде прието от страните в конфликта.

В отговор на обвиненията, че ООН е безсилна да сложи край на конфликтите в Газа, Украйна и другаде по света, Гутериш обвини държавите членки и по-специално Съвета за сигурност и неговите 15 членове за взетите или невзетите решения.

Гутериш: Едно погрешно изчисление на границата между Ливан и Израел може да доведе до катастрофа

Съветът и международните финансови институции са "остарели, не работят, несправедливи са", повтори той.          

"Опитахме се да намерим решения на войните, но проблемът е, че нямаме властта, а понякога и ресурсите, за да го направим", допълни Гутериш.

Последвайте канала на

Весела Найденова
237 1

Коментари 1

Добави коментар
ТОВА Е

2024.09.17 | 07:45

1
ФАШИЗМА ИЗТРЕБВАШ ДАДЕНА НАЦИЯ БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАШ КОЙ ВИНОВЕН КОЙ НЕВИНЕН

Добави коментар

Водещи новини