"Хизбула" заплаши: Ако Израел отприщи война на границата с Ливан, ще се изправим срещу нея

  • 14 септември 2024 21:50

  • 450
  • 1
"Хизбула" заплаши: Ако Израел отприщи война на границата с Ливан, ще се изправим срещу нея
© Getty Images, архив

Наим Касем, номер две в подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула", говори, след като министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че Израел е решен да възстанови сигурността на северния си фронт, пише France24.

Миналата седмица Галант заяви пред израелските войски, че се подготвят за "всичко, което може да се случи на север".

В речта си в Бейрут Касем заявява: "Нямаме намерение да воюваме, тъй като смятаме, че това няма да е полезно. Ако, обаче, Израел отприщи война, ние ще се изправим срещу нея - и ще има големи загуби и от двете страни", отбелязва той.

"Ако те смятат, че такава война ще позволи на 100 000 разселени хора да се завърнат по домовете си ... отправяме това предупреждение: подгответе се да се справите с още стотици хиляди разселени хора.“

"Хизбула" разменя почти ежедневен огън с израелските сили в подкрепа на съюзника си ХАМАС, откакто нападението на палестинската войнствена групировка срещу Израел на 7 октомври предизвика война в Газа.

"Хизбула" "се отчете" с масиран обстрел по Израел, който обаче показа, че има военно превъзходство

Хиляди хора, живеещи в граничния район на двете държави, са разселени от боевете. По данни на AFP в резултат на трансграничното насилие от началото на октомври в Ливан са загинали 623 души, предимно бойци, но и най-малко 142 цивилни. От израелска страна, включително в анексираните Голански възвишения, властите обявиха смъртта на най-малко 24 войници и 26 цивилни.

В събота (14 септември) Касем казва за разселените в Израел: "Невъзможно е да ги върнем обратно, независимо от жертвите, които са дадени. Затова отделете време и помислете, преди да вземете решение. Ние сме подготвени за всякаква възможност."

В края на август израелските военни заявиха, че са осуетили голямо нападение на Хизбула, целящо да отмъсти за военен командир, убит при израелски въздушен удар близо до Бейрут. Израел заяви, че е унищожил "хиляди" ракетни установки на "Хизбула", докато ливанската групировка настояваше, че е обстрелвала границата с безпилотни самолети и ракети. Това бе може би най-голямата размяна на огън между Израел и "Хизбула" от началото на войната в Газа.

Оттогава обаче насилието е намаляло, като анализаторите смятат, че и двете страни искат да избегнат по-широко регионално разпалване.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
450 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.09.14 | 21:57

1
Ако страната ти е окупирана от чужди военни бази - Ако ти заличават и подменят историята - Ако ти сменят националната валута - Ако ти променят националния празник - Ако ти подменят религията и езика - Ако робството е твоят национален идеал - Ако живееш в тирания маскирана като „демокрация“ - Ако в родината ти има колонизатори маскирани като „инвеститори“ - Ако вярваш в зеления диктат и екологичните мантри - Ако те опростачват и те правят да оглупяваш - Ако ти налагат ЛГБТ и хомосексуализма - Ако те карат да мразиш своите освободители и да воюваш срещу тях - Ако те карат да се биеш като маймуна със своите братя и сестри сънародници за парче хляб ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ РОБ И ГРАДИШ ЧУЖДА ДЪРЖАВА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ! ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

Добави коментар

Водещи новини