Експерти на ООН обвиняват Иран, че засилва репресиите срещу жените

  • 13 септември 2024 16:32

  • 116
  • 3
Експерти на ООН обвиняват Иран, че засилва репресиите срещу жените
© pixabay

Експерти на ООН обвиниха днес Иран, че засилва репресиите срещу жените, две години след протестното движение, започнало във връзка със смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе арестувана за нарушаване на ислямските правила за обличане и за която се подозира, че е станала жертва на полицейско насилие, предаде Франс прес.

Две години след началото на движението "Жена, живот, свобода" "иранското правителство работи все по-усилено в посока премахване на основните права на жените и момичетата и заличаване на последните инициативи на женски активизъм", предупреди Международната независима мисия по установяване на фактите за Иран.

От миналия април държавните власти "засилиха мерките и репресивните политики по силата на т.нар. План "Нур", като окуражават, санкционират и одобряват нарушенията на човешките права по отношение на жените и младите момичета, които се противопоставят на задължителното носене на хиджаба", казват експертите, които не говорят от името на ООН.

Съветът на ООН по правата на човека нареди на тази група от експерти да извърши разследване след големите демонстрации, които разтърсиха Иран от септември 2022 година, след смъртта на Махса Амини, пише БТА.

Ирански политик разкритикува връзките на страната си с Русия

Няколкостотин души, включително служители на реда, бяха убити при протестите, а хиляди други бяха арестувани за това, че са участвали в демонстрации, окачествени от властите като "безредици", организирани от Запада.

Според експертите на ООН властите са засилили упражняването на контрола за спазването на правилата за носене на хиджаб, като "прибягват все повече до наблюдение, включително с дронове".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
116 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Уффф,новини от нужника

2024.09.13 | 17:02

3
Експерти ли или педали под наем на чича ти сам??!!
ИБАНИЯ ПСИХИЧНО БОЛЕН ИЗРОД КАТИЛА

2024.09.13 | 16:42

1
КАТИЛА, ЗАЩО В БИОГРАФИЯТА ТИ ПИШЕ ЧЕ СТРАДАШ от ШИЗОФРЕНИЯ? ИСТИНА ЛИ Е ТОВА ?.............. ХАХАХАХАХАХА..............
СМЪРТТА ИДЕЕЕ ГООФРЕТОООО... СМЕСХНО !

2024.09.13 | 16:51

2
заарди МИААК ти !! СЛАВА УКРАИНЕ

Добави коментар

Водещи новини