Бивш председател на иранския парламент се регистрира за президентските избори в страната

  • 31 май 2024 15:54

  • 243
  • 0
Бивш председател на иранския парламент се регистрира за президентските избори в страната
© Getty images (архив)

Бившият председател на иранския парламент Али Лариджани (на снимката) е сред кандидатите, които се регистрираха за участие в президентските избори в Иран, свикани след смъртта на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер по-рано този месец, съобщи Ройтерс.

Лариджани, съветник и съюзник на върховния лидер аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19, заяви пред журналисти, че ще се съсредоточи върху решаването на икономическите проблеми на иранците и "на проблема със санкциите (от САЩ)", като същевременно ще поддържа отбраната на ниво.

Регистрацията на кандидатите за изборите, които ще се произведат на 28 юни, започна вчера. Раиси бе смятан за възможен наследник на върховния лидер Хаменей, който взема решенията в Иран, но внезапната му смърт предизвика надпревара между хардлайнерите кой да е следващият президент, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

След като изтече петдневният период за регистрация, Съветът на пазителите, който контролира изборите и законодателството, ще направи проверка на кандидатите за президентския пост. Умерени политици обвиниха 12-членния съвет, че дисквалифицира съперниците на твърдолинейните кандидати, които се очаква да доминират в надпреварата.

В рамките на сложната комбинация от духовници и избрани служители в Иран Хаменей има последната дума по всички държавни въпроси, като например ядрената и външната политика. Избраният президент обаче ще отговаря за справянето с влошаващите се икономически трудности.

Саид Джалили, посредник по ядрените въпроси, който преди две десетилетия ръководеше кабинета на Хаменей в продължение на четири години, първи се регистрира още вчера за участие в изборите. През 2013 г. Джалили се кандидатира за президентския пост, но не бе допуснат, а през 2021 г. се оттегли от надпреварата, за да подкрепи Раиси.

Парвиз Фатах, бивш член на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, който ръководи инвестиционен фонд, свързан с върховния лидер, също е смятан за потенциален кандидат.

Временният президент Мохамед Мохбер също може да подаде кандидатурата си. В надпреварата вероятно ще се включат и няколко умерени политици, които не са особено популярни в иранското общество.

Махмуд Ахмадинежад даде заявка за участие в изборите за ирански президент

Последвайте канала на

Валери Зайцев
243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини