Израел продължи да изпраща танкове в Рафах

  • 29 май 2024 17:22

  • 866
  • 1
Израел продължи да изпраща танкове в Рафах
© Getty Images

Израел продължи да изпраща танкове в южния град Рафах в ивицата Газа, след като вчера армията влезе в центъра на града. Правителството на Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и смята, че войната срещу радикалната палестинска организация "Хамас" ще продължи през цялата година. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2273

Жители на Рафах казаха, че израелските танкове са влезли в западната част на Рафах и в близост до центъра на града, преди да се оттеглят към буферна зона на границата с Египет. По данни на израелската армия тя контролира три четвърти от буферната зона, а целта е да установят пълен контрол, за да предотвратят контрабандата на "Хамас" с оръжия.

Боевете в Газа ще продължат поне до края на годината, смята съветникът по националната сигурност на израелския премиер, като по този начин сигнализира, че Израел не е готов да прекрати войната, както иска "Хамас", като част от сделката за освобождаване на заложниците.

Действията на Израел в Рафах са в разрез с решението на Международния съд за прекратяване на атаките срещу града, където хиляди палестински бежанци потърсиха подслон след израелската офанзива в ивицата Газа. Съединените щати, най-близкият съюзник на Израел, повториха позицията си срещу голяма израелска сухопътна офанзива в Рафах, но според Вашингтон такава операция не е в ход.

"Все още не вярваме, че Израел извършва широкомащабна сухопътна операция срещу Рафах, но ще продължим да наблюдаваме процеса много, много внимателно", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, според когото широкомащабна наземна операция би включвала нахлуване с голям брой войски в координирани действия срещу множество цели. 

Белият дом смята, че Израел не е преминал "червената линия" в Рафах

Президентът Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в публично предупреди Израел по-рано този месец, че САЩ ще спрат доставките на оръжия, ако израелските сили предприемат широкомащабна операция без надежден план за защита на цивилните. Вашингтон отдавна настоява граничният пункт при Рафах да бъде отворен за хуманитарни доставки, но според палестинския министър на здравеопазването няма индикации това да се случи скоро.

Американски служители съобщиха, че временният кей, построен от армията на САЩ за доставяне на помощ в Газа, е бил повреден от бурните води на Средиземно море, а ремонтът му ще отнеме поне седмица. Хуманитарни организации предупредиха, че количеството помощ, достигащо до палестинците в Газа, е само малка част от необходимото за посрещане на нуждите на населението.

След израелския въздушен удар, при който в палатков лагер до град Рафах загинаха десетки цивилни, в Съвета за сигурност на ООН е внесен проект за нова резолюция за ивицата Газа. Текстът предвижда Израел незабавно да спре офанзивата си, а "Хамас" от своя страна да освободи всички заложници, които продължава да държи. Все още не е ясно кога ще бъде гласувана резолюцията, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
866 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Николай Ралчев, Тутракан

2024.05.29 | 17:51

1
Николай Петков Ралчев се казвам(Геят на Гейпвете и Импотентен маркуч) и живея в град Тутракан 7600 на ул.Панайот Хитов 5.Аз съм потомствен ненормален ГЕЙ на 48 години и си търся млад гей,който да ме опъва яко. Майка ми Надя Николова Драганчева на 72 години от гр.Тутракан, ми разреши да живея с гей на семейни начала у дома. Аз цял живот живея заедно с родителите ми в къщата на дядо си,защото родителите ми не са си направили или купили никога собствен дом, защото са мързеливи паразити .Любовникът ми гей може да жовее при нас. Аз имам жълта книжка.

Добави коментар

Водещи новини