Иран продължава да увеличава запасите си от обогатен до 60 процента уран

  • 28 май 2024 10:55

  • 330
  • 1
Иран продължава да увеличава запасите си от обогатен до 60 процента уран
© GettyImiges

Иран е увеличил още повече запасите си от обогатен уран с чистота, близка до тази необходима за направата на ядрено оръжие, се казва в поверителен доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде Асошиейтед прес.

В доклада, който бе разгледан от АП, се посочва, че Иран вече разполага с 142,1 кг уран, обогатен до 60 процента - с над 20,6 кг повече от количеството, с което е разполагал през февруари, според тогавашния тримесечен доклад на агенцията на ООН. Обогатяването до 60 процента чистота е само на една малка техническа стъпка от достигането на 90 процента чистота - необходима за направата на ядрено оръжие.

Според документа общите запаси от обогатен уран на Иран възлизат на 6201,3 кг, което представлява увеличение с 675,8 кг от посочените в последния доклад на МААЕ стойности.

Иран показа видео от Атомния център в Исфахан

В настоящия си доклад МААЕ отбелязва, че Техеран все още не е преразгледал решението на международната агенция от септември 2023 г. да забрани на най-опитните ядрени инспектори да следят развитието на ядрената му програма, но добави, че очаква Ислямската република "да направи това в контекста на продължаващите консултации между МААЕ и Иран". МААЕ уточни, че смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер на 19 май е довела до пауза в преговорите на ядрения надзорен орган на ООН с Техеран за подобряване на сътрудничеството. Международният ядрен надзорен орган посочва, че в писмо от 21 май Иран е предложил обсъжданията, свързани със сътрудничеството между МААЕ и Ислямската република, "да бъдат продължени в Техеран "на подходяща дата, която ще бъде договорена между двете страни".

Иран твърди, че ядрената му програма е само за мирни цели, но генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси вече предупреди, че Техеран разполага с достатъчно уран, обогатен до нива, близки до оръжейните, за да направи "няколко" ядрени бомби. Той призна, че агенцията на ООН не може да гарантира, че нито една от иранските центрофуги не е била отделена за тайно обогатяване на ядрено гориво.

Иран и МААЕ все още са в процес на преговори за това как да изпълнят сключеното миналата година споразумение за разширяване на инспекциите на бързо развиващата се ядрена програма на Ислямската република.

Признанието от страната на МААЕ показва предизвикателствата, пред които са изправени инспекторите на агенцията, години след провала на ядрената сделка на Техеран със световните сили, както и в контекста на по-широкото напрежение, обхванало Близкия изток на фона на продължаващата вече осем месеца война между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас", отбелязва АП.

Последвайте канала на

Калина Христова
330 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.28 | 12:44

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини