Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие

  • 23 май 2024 16:30

  • 642
  • 3
Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие
© Getty Images/Guliver

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците. Това става ясно от съобщение на кабинета на израелския министър-председател Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2230

Съобщението от кабинета на израелския премиер не съдържа никакви допълнителни подробности, но стъпката вероятно е продиктувана от засилилите се протести на роднините на заложниците, които взе палестинската терористична организация "Хамас" при атаката на 7 октомври. Роднините на пет заловени от "Хамас" израелки, служещи в армията, дадоха съгласието си да бъде излъчено видео от отвличането им. Това отново изкара хиляди на протест срещу Нетаняху, които настояха Израел да поднови преговорите за освобождаването на заложниците.

Посредници в преговорите са Египет, Катар и Съединените щати, но Кайро обяви, че обмисля да се оттегли. 

Постоянните опити да се дискредитира ролята на Египет вреди на ситуацията в Ивицата Газа и целия регион, заяви Диаа Рашван, началник на египетската държавна информационна служба. Изявлението му е реакция на твърдения на Си Ен Ен, че египетските тайни служби са допълнили в последното предложение за примирие условия на "Хамас", без да ги обсъди с другите посредници и Израел.

Военният кабинет на Израел продължава преговорите за освобождаването на заложниците

Американският министър на отбраната Лойд Остин е настоял в разговор с израелския си колега Йоав Галант Израел да поднови преговорите за отваряне на граничните пунктове Рафах и Керем Шалом с Египет. Това съобщи Пентагонът, като допълни, че целта е възобновяването на хуманитарната помощ от Египет към Ивицата Газа.

Съединените щати, Франция и Германия се обвиха против признаване на палестинска държава от отделни страни. След като вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка, американският президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в подчерта, че палестинска държава трябва да бъде постигната чрез преговори с участието на Израел, а не чрез едностранно признаване. 

Франция смята, че условията за официално признаване на палестинска държава все още не са изпълнени, заяви министърът на външните работи Стефан Сежурне. 

Неговият германски колега Аналена Бербок също заяви, че според Берлин подобен ход само ще затрудни евентуални мирни преговори, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
642 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 17:31

3
❤️ Г­­­о­­­р­е­щ­­­и­ ­­м­­о­­м­­­и­­ч­­е­­­т­­а­ ­­­в­­­и­ ­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­­а­­т ­­­-­­­ X­­1­­­8­.­F­U­N

2024.05.25 | 05:44

2
❤️ Г­о­­р­­­е­­­щ­и­­ ­­­м­­­о­м­и­­ч­­­е­т­а­­­ ­­­в­и­­ ­­­о­­­ч­а­­­к­­­в­а­­т ­-­ X­1­8­­.­­F­­­U­N

2024.05.23 | 18:33

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини