Израелските сили убиха десетки палестинци при операциите си в северната и южната част на Газа

  • 23 май 2024 14:52

  • 524
  • 4
Израелските сили убиха десетки палестинци при операциите си в северната и южната част на Газа
© Getty Images/Guliver

35 палестинци загинаха днес при израелски удари и артилерийски обстрел в ивицата Газа. Израелските сили влязоха и в схватка с бойци на "Хамас" в районите на южния град Рафах, съобщиха здравни служители и медии на "Хамас", предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2221

Израелските танкове напреднаха в югоизточната част на Рафах, приближиха се към западния квартал на града Ибна и продължиха да действат в три източни предградия, съобщиха жители, предаде Ройтерс.

"Окупацията (израелските сили) се опитва да се придвижи още по на запад, те са на ръба на Ибна, който е гъсто населен. Все още не са навлезли в него", каза един от жителите, който помоли да не бъде назоваван.

"Чуваме експлозии и виждаме черен дим, който се издига от районите, в които армията е навлязла. Това беше още една много трудна нощ", каза той пред Ройтерс чрез приложение за чат.

Гражданска защита в Газа междувременно съобщи за най-малко 26 загинали при два израелски въздушни удара в най-многолюдния град в едноименната ивица днес, предаде Франс прес.

Едновременните израелски нападения срещу северните и южните краища на Газа този месец предизвикаха ново изселване на стотици хиляди палестинци и прекъснаха основните пътища за достъп на помощи, което повиши риска от глад, отбелязва Ройтерс.

Израел твърди, че няма друг избор, освен да атакува Рафах, за да изкорени последните батальони бойци на "Хамас", които според него се укриват там. 

"В момента войските действат въз основа на информация за терористични цели в районите "Бразилия" и "Шабура", като полагат всички усилия да предотвратят нанасянето на вреда на цивилни граждани и след като цивилното население в района е евакуирано", се казва в изявление на израелските военни. Палестински жители заявиха, че не е имало нахлуване в "Шабура" в центъра на Рафах.

Външните министри на 13 страни с писмо до Израел, за да се прекрати офанзивата в Рафах

"Войските на ЦАХАЛ локализираха ракетна установка, готова да обстрелва войските на ЦАХАЛ. Освен това войниците откриха и демонтираха няколко шахти за терористични тунели и обезвредиха пускови установки в района и ликвидираха няколко терористи по време на близки сблъсъци", се допълва в изявлението на израелските военни.

По оценки на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци на ООН, от понеделник над 800 000 души са избягали от Рафах, откакто Израел започна да атакува града в началото на май, въпреки международните призиви за сдържаност.

Успоредно с това израелските сили засилиха сухопътната офанзива в Джабалия, където военните изравниха със земята няколко жилищни района, и нанесоха удари по близкия град Бейт Ханун - райони, в които Израел обяви мащабни операции преди месеци. 

В изявление на израелските военни се казва, че силите са започнали да провеждат целенасочени операции в Бейт Ханун "с цел ликвидиране на терористи, локализиране и поразяване на терористична инфраструктура, намираща се под и над земята".

Военните съобщиха, че трима войници са били убити в сраженията в сряда, с което броят на убитите войници от началото на войната в Газа достигна 286, отбелязва БТА.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
524 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 05:27

4
❤️ Г­о­р­­­е­­щ­­­и­ ­м­о­м­и­­­ч­е­­­т­­­а­ ­­в­­­и­­ ­о­­­ч­а­к­­в­а­­­т ­­-­­­ X­1­­­8­­­.­­­F­U­­N

2024.05.23 | 18:35

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.23 | 15:07

2
Нетаняху = Хитлер Израел = Изроди Евреи = Нищожества
бай гън

2024.05.23 | 15:01

1
Изроди !Марш в пустинята за поне 50 години .

Добави коментар

Водещи новини