Антъни Блинкън: Израел трябва да предприеме повече действия за увеличаването на хуманитарните доставки в Газа

  • 29 април 2024 13:56

  • 155
  • 0
Антъни Блинкън: Израел трябва да предприеме повече действия за увеличаването на хуманитарните доставки в Газа
© gettyimages

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Израел трябва предприеме още действия, за да може да се увеличат доставките на хуманитарни помощи в ивицата Газа, като допълни, че ще окаже натиск върху израелските лидери в тази посока по време на обиколката му в Близкия изток, която започна днес предаде Асошиейтед прес. 

Блинкън, който участва в среща в Рияд на външните министри на страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, посочи, че най-добрият начин за ограничаване на хуманитарната катастрофа в Газа е сключването на споразумение за прекратяване на огъня, с което да се освободят държаните от "Хамас" заложници. Той обаче подчерта, че е изключително важно още сега да се подобрят хуманитарните условия палестинския анклав.

Блинкън допълни, че американският президент Джо Байдън е настоял Израел да предприеме повече действия и че вчера отново е заявил позицията си и в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху. По думите на американския държавен секретар действията на Байдън са довели до подобрения, които обаче далеч не са достатъчни.  

"През последните две седмици видяхме значителен напредък, включително отварянето на нови контролно-пропускателни пунктове и увеличаване на обема на доставките на хуманитарна помощ до и в рамките на ивицата Газа, както и изграждането на американския морски коридор, който ще бъде отворен през идните седмици. Но това не е достатъчно. Все още е нужна повече помощ в и около Газа", каза Блинкън. "Трябва да подобрим комуникацията за избягване на конфликти с хуманитарните работници. И да постигнем по-голяма ефективност и безопасност, а избягването на конфликтите е в основата на това. И накрая трябва да сме сигурни, че се фокусираме не само върху вложените ресурси, но и върху тяхното въздействие", заключи американският дипломат, пише БТА.

Блинкън е на посещение в Рияд

Блинкън е на седмата си обиколка в Близкия изток, откакто започна войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври. В последно време отново възникнаха опасения, че конфликтът може да се разпространи в региона.

Същевременно правителството на Байдън отправи предупреждения към Израел да не предприема голяма военна операция в град Рафах, разположен в южната част на Газа, където са подслонени повече от 1 000 000 разселени палестинци. Израелската армия все още не е започнала планираната офанзива, но Нетаняху многократно заяви, че това ще се случи, понеже по думите му няма друг начин за унищожаването на "Хамас". 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
155 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини