Палестински християни след иранските атаки: Благодарим на Бог за "Железен купол"

  • 15 април 2024 18:42

  • 3914
  • 4
Палестински християни след иранските атаки: Благодарим на Бог за "Железен купол"
© Getty images (архив)

След иранското ракетно нападение късно в събота палестинските християни, живеещи в района на Витлеем, изразиха благодарност, че Израел има свои системи за противовъздушна отбрана, предаде израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2226

"Казах си - Благодаря на Бога за наличието на системата "Железен купол". Тя определено спаси живота на хората тук. Ние нямаме никакви бомбоубежища, в които да се укрием, така че ако тук беше паднала ракета, щеше да има много жертви", разказа представителят на християнската общност Бейт Джала, близо до Витлеем.

Жителят, семеен мъж на средна възраст, пожелал да остане анонимен, тъй като се опасява, че семейството и бизнесът му ще станат мишена на палестинските мюсюлмани, допълва: "В началото си мислехме, че ще бъде както обикновено, че Иран просто си приказва на вятъра", спомни си той. "После посред нощ излязох на балкона и видях, че летят ракети под "Железен купол". Живея в район близо до няколко еврейски жилища от едната страна, а от другата са всички арабски жилища и ракетите отиваха точно към тях. Именно тогава станах свидетел на прехващането", допълни той.

Прехващането на ракети, което той е видял, не е станало с помощта на известната система "Железен купол", а с помощта на противоракетния щит "Стрела 3" ("Ароу 3"), който е проектиран да прехваща балистични ракети на голяма височина, дори извън земната атмосфера. "Като християни ние сме малцинствена група тук и загубата на един човешки живот е равна на хиляди заради статистическото съотношение между мюсюлманите в района, така че щетите, както си ги представям, биха могли да бъдат още по-големи", настоява той.

"Според мен, технологията, която Израел използва, доказано спасява живота на хора не само от израелската страна, но и на араби от другата страна на оградата, и е важно да признаем и да благодарим на Бога за това", добави той. Елиас Царина, християнски активист от Йерусалим, заяви, че гледа на високотехнологичната защита през призмата на съвместното съществуване.

"Прашката на Давид" пази Давидовия град", отбеляза Царина, позовавайки се на името на Витлеем от християнската Библия. Царина е съосновател и ръководител на общността на базирана в Йерусалим организация с нестопанска цел, която насърчава интеграцията на арабските християни в израелското общество.

"Пред трудностите израелските системи за отбрана дават надежда на всички, които се стремят към мир и сигурност в този регион", подчерта Царина. "Израел демонстрира ангажимент за защита на всички жители, независимо от техния произход и убеждения. Това е идеята за съвместно съществуване на различните общности в тази земя".

В събота вечерта Офир Генделман, говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху, публикува в "Екс"  видеоклип, на който се вижда как иранска ракета е прехваната над Храмовия хълм. "Тази нощ Иран изстреля балистични ракети към ислямски свети места в Йерусалим. Гледайте как израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол" ги прехващат и как спасява Храмовия хълм и джамията Ал Акса от Иран", написа Генделман в "Екс".

Палестинските християни в Юдея и Самария от години се сблъскват с дискриминация и тормоз, което принуждава членовете на общността да напуснат Близкия изток.

Царина изследва християнските общности в Светите земи и заяви, че населението им намалява.  Давайки пример с Витлеем, той каза, че когато са били подписани споразуменията през 1993 г., християните са съставлявали 88 % от населението на града. Три десетилетия по-късно християните вече съставляват едва 12 % от населението на Витлеем, което е около 29 000 души.

Израел нареди прехвърляне на военни в ивицата Газа. Ще атакува последния голям град, контролиран от Хамас?

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3914 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 07:33

4
❤️ Г­о­р­­­е­­щ­и­ ­­м­­о­­­м­­и­­ч­­­е­­­т­­а­­ ­­­в­­и­ ­­о­­­ч­а­­­к­­в­а­­­т ­­­-­­­ X­­1­­8­­­.­­­F­­­U­­­N
Измишльотини!

2024.04.15 | 22:57

3
Палестинците и християни и мюсюлмани водят 78 г жестока битка срещу еврейската окупация на Палестина.

2024.04.15 | 22:50

2
Ако иcкатe да опитaтe нeщo нoво в ceкca, тoгавa ви съвeтвaм кaпсyли, коитo са по-мoщни от Bиaгpa и вcякaкви aнaлози, тoвa е пpoсто бoмбa в cвeта на ceкca и оcвен тoва е aбсолютнo бeзопaсно на вcяка възpаст, пpочетeтe сaми на кaквo са cпоcобни:---> use.my/bman
Слава!!!

2024.04.15 | 20:07

1
Слава на Христос!

Добави коментар

Водещи новини