Израел: Над 100 дрона и крилати ракети са изстреляни от Иран

  • 14 април 2024 00:58

  • 1933
  • 4
Израел: Над 100 дрона и крилати ракети са изстреляни от Иран
© Gettyimages

Иран изпрати десетки дронове вчера срещу Израел, но ще са им нужни часове, за да достигнат мишените си, съобщиха израелските военни, цитирани от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че тази атака може да предизвика значителна ескалация между заклетите регионални врагове и че САЩ са обещали да подкрепят Израел.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1991

Двама източници от сферата на сигурността в Ирак казаха, че десетки дронове са били забелязани да летят над иракското въздушно пространство от Иран към Израел - нещо, иранската телевизия "Прес ТВ" (Press TV) определи като "мащабни удари с дронове" от страна на иранските Гвардейци на Ислямската революция.

Според Израелските сили за отбрана над 100 дрона и крилати ракети са били изстреляни от Иран към територията на Израел.

Иран се закани да отвърне на израелския, както той твърди, удар по консулството му в Дамаск на 1 април, при който загинаха седем офицери от Корпуса на гвардейците на Ислямската революця, в това число двама висши командири. Израел не потвърди, но и не отрече да носи отговорност за атаката.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който в петък предупреди Техеран да не атакува Израел, след като заяви, че подобен сценарий изглежда предстои в най-скоро време, обеща да подкрепи Израел срещу Иран, съобщи Белият дом.

Пенсионираният израелски генерал Амос Ядлин каза пред телевизия "Канал 12" (Channel 12), че иранските дронове са били въоръжени с по 20 кг експлозиви.

Иран нападна Израел с дронове

Израелските военни съобщиха, че сирени ще се задействат във всички застрашени райони и че отбраната им е готова да се справи със заплахата.

Израел и съседна Йордания, която се намира между Ирак и Израел, заявиха, че тази нощ затварят въздушното си пространство. Ливан също затвори въздушното си пространство.

Войната между Израел и палестинската радикална групировка "Хамас"в ивицата Газа , която продължава вече седми месец, засили напрежението в района, като се разрасна до фронтове с Ливан и Сирия и доведе до атаки със средства с голям обсег по израелски обекти чак от Йемен и Ирак, припомня Ройтерс.

По-рано вчера иранската държавна информационна агенция ИРНА съобщи, че хеликоптер на гвардейския корпус е взел на абордаж и е пренасочил в ирански води плаващия под португалски флаг кораб Ем Ес Си "Еърис" (MSC Aries).

MSC - компанията оператор на кораба - потвърди, че Иран е завзел кораба, и каза, че работи "със съответните власти" за безопасното връщане на съда и неговия 25-членен екипаж.

MSC ползва под наема "Еърис" от компания "Гортал шипинг" - дъщерна фирма на компания "Зодиак Маритайм" (Zodiac Maritime), посочи в изявление "Зодиак", като уточни, че MSC отговаря за всички дейности на кораба.  "Зодиак" е частично собственост на израелския бизнесмен Еял Офер.

След атаката на кораба израелският външен министър Израел Кац обвини Иран в пиратство, припомня БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1933 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Barker

2024.04.14 | 15:08

4
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
Мила

2024.04.14 | 13:09

3
Това са пълни лъжи. Нищо не се вързва ,толкова много дронове и ракети и нито един убит. Хахаха!
ха,ха,ха

2024.04.14 | 08:36

2
УНИЖЕНИЕТО е ЧУДОВИЩНО !!! НИКОЙ ,НЕ ИБАВА ЦИОНИСКОТО КОТИЛО сащ !!!
Хахахаха

2024.04.14 | 01:30

1
Часове до Израел а до Киев стигат за минути. Зеленко ще се ядоса

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини