Нетаняху пренасрочи израелската делегация в САЩ за обсъждане на операцията в Рафах

  • 28 март 2024 09:21

  • 273
  • 0
Нетаняху пренасрочи израелската делегация в САЩ за обсъждане на операцията в Рафах
© gettyimages

Кабинетът на израелския премиер Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и се съгласи да пренасрочи делегация на високо ниво, предназначена да пътува от Израел до Вашингтон, за да обсъди плановете за операция в Рафах, потвърди Белият дом в сряда.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1974

Дни по-рано Нетаняху отмени делегацията, която трябваше да се срещне с висши служители на администрацията на Байдън тази седмица, след като САЩ се въздържаха от гласуване на предложението на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо за прекратяване на огъня в Газа.

"Кабинетът на министър-председателя се съгласи да пренасрочи срещата, посветена на Рафах, и затова сега работим с тях, за да намерим удобна дата, която да работи и за двете страни", каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери, наричайки пренасрочването "хубаво нещо."

Все още няма финализирана дата, но срещата може да се проведе още следващата седмица, каза служител пред The ​​Hill.

Отношенията между Съединените щати и Израел станаха напрегнати преди планираната израелска офанзива в най-южния град на Газа Рафах, военна операция, срещу която американските официални лица предупредиха поради изложеното на риск гъсто палестинско цивилно население.

Нетаняху към Хамас: Международният натиск няма да ви спаси

Отменените преговори имаха за цел да осуетят плановете на Израел за Рафах, където се укриват над 1 милион палестинци. Представители на Белия дом казаха, че сухопътна инвазия в града без приет план би създала хуманитарна катастрофа.

Висши представители на администрацията успяха да се срещнат с израелския министър на отбраната Йоав Галант през последните два дни, като съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, държавният секретар Антъни Блинкън, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и министърът на отбраната Лойд Остин имаха "конструктивни дискусии", включително относно Рафах, каза американски служител пред The ​​Hill.

Жан-Пиер каза пред репортери, че служителите са "обсъдили как най-добре да осигурят трайното поражение на "Хамас" в Газа и необходимостта от защита на цивилните".

Последвайте канала на

Калина Христова
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини