Испания достави по въздух 26 тона хуманитарна помощ в Газа

  • 27 март 2024 21:06

  • 386
  • 1
Испания достави по въздух 26 тона хуманитарна помощ в Газа
© Gettyimages (архив)

Испански военни самолети доставиха днес по въздух 26 тона хуманитарна помощ за палестинците в блокираната ивица Газа, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1974

Испания призова Израел да отвори сухопътните гранични пунктове с анклава, за да се предотврати глад там. В рамките на операцията, проведена в координация с Йордания и съфинансирана от Европейския съюз, по въздух бяха спуснати повече от 11 хиляди хранителни дажби, за да се облекчат „катастрофалните равнища на продоволствена несигурност“, с която се сблъскват над един милион души в Газа, каза испанското външно министерство. В изявлението се допълва, че „Испания настоява за откриването на сухопътните гранични пунктове като незаменима мярка за избягване на глада“.

Други западни държави, включително САЩ, Франция и Германия, също прибегнаха до въздушни доставки на помощ за облекчаване на хуманитарната криза в Газа след близо шест месеца война между израелските сили и екстремистите от палестинското движение „Хамас“. Хуманитарните агенции съобщават, че доставките в Газа, голяма част от която е опустошена от израелските бомбардировки, са забавяни от бюрократични пречки и несигурност. 

ООН: Банди крадат от помощите за Газа и ги препродават на черния пазар

Испанското външно министерство също така потвърди ангажимента си да подкрепи Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. През януари някои големи дарители на Агенцията, включително САЩ и Германия, прекратиха финансирането ѝ след обвинения, че 12 от десетките ѝ хиляди палестински служители са заподозрени за връзки с нападението срещу Израел от „Хамас“, което предизвика войната в Газа.

Израел съобщи, че ограничава размера на хуманитарната помощ, влизаща в Газа и обвини агенциите на ООН за проблемите при достигането ѝ при цивилните.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
386 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Bravo

2024.03.27 | 22:39

1
Ispanja edna ot nai humanitarnite darzavi

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини