ООН: Ограниченията на Израел върху помощта за Газа може да са военно престъпление

  • 19 март 2024 13:05

  • 327
  • 2
ООН: Ограниченията на Израел върху помощта за Газа може да са военно престъпление
© GettyImiges

Службата на ООН по правата на човека заяви във вторник, че ограниченията на Израел върху влизането на хуманитарна помощ в Газа може да се равняват на военно престъпление, предава Ройтерс.

"Степента на продължаващите ограничения на Израел върху влизането на помощ в Газа, заедно с начина, по който той продължава да води военни действия, може да се равнява на използването на глада като метод на война, което е военно престъпление", каза Говорителят на Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН Джеръми Лорънс.

Израел отрече да е възпрепятствал навлизането на хуманитарна помощ в ивицата Газа.

Израел провокира глад в Газа и го използва като оръжие за война. Това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

"В Газа вече не сме на ръба на глада, ние сме в състояние на глад, което засяга хиляди хора", подчерта Борел при откриването на конференция за хуманитарна помощ за палестинския анклав в Брюксел.

"Това е недопустимо. Гладът се използва като оръжие за война. Израел провокира глад", възмути се той.

В отговор израелският външен министър Израел Кац призова Борел "да спре да атакува Израел и да признае правото ни на самозащита срещу престъпленията на "Хамас".

Кац подчерта, че Израел е позволил "обширна хуманитарна помощ за Газа по суша, въздух и море за всеки, който желае да помогне", но тази помощ е "насилствено нарушена" от бойци на "Хамас" със "съдействието" на Агенцията на ООН за на палестинските бежанци.

Отделно, ръководителят на агенцията Филип Лазарини заяви, че гладът в ивицата Газа е "причинен от човека".

Кризата може да бъде разрешена и обърната чрез подходяща политическа воля и Газа може да бъде "наводнена" с храна през пропускателните пунктове, посочи той по време на пресконференция в Кайро с египетския външен министър Самех Шукри.

Последвайте канала на

Калина Христова
327 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:50

2
❤️ Г­о­­р­е­щ­и­­ ­м­­­о­­­м­­и­ч­­е­т­а­­ ­­­в­­­и­­­ ­­о­­ч­а­­к­­в­­а­­т ­­-­­­ X­­­1­8­­.­­F­­U­N

2024.03.19 | 15:18

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини