Иран обвини Израел в саботаж

  • 21 февруари 2024 13:16

  • 363
  • 1
Иран обвини Израел в саботаж
© pixabay

Израелски саботаж срещу ирански газопровод е причина за множеството експлозии преди седмица, заяви днес иранският министър на петрола, с което допълнително нагнети напрежението между двете страни на фона на войната на Израел срещу "Хамас" в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1974

Иранският министър на петрола Джавад Оуджи направи изявлението си в момент, когато Израел е обвиняван за поредица от атаки, насочени срещу ядрената програма на Техеран. Според иранската агенция ИРНА "експлозията на газопровода е израелски заговор", заяви Оуджи.

"Врагът е възнамерявал да наруши газовите услуги в провинциите и да изложи на риск газоразпределението на хората", каза той. "Злонамерените действия и заговорът на врага бяха овладени", допълни още министърът, без да представи никакви доказателства в подкрепа на твърденията си.

Израел не е признал, че е извършил нападението. Тел Авив рядко поема отговорност за шпионските си мисии в чужбина. Кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху, дългогодишен враг на Иран, не е отговорил на молбата за коментар.

Взривовете на 14 февруари поразиха газопровод, който минава от западната иранска провинция Чахар Махал и Бахтиари на север към градовете на Каспийско море. Газопроводът, дълъг около 1270 км, започва в Асалуех, център на иранското офшорно газово находище Южен Парс.

Хамас: Израел уби наш лидер

По-рано Оуджи сравни нападението с поредица от мистериозни и необявени нападения срещу газопроводи през 2011 г. - включително около годишнината от Ислямската революция в Иран през 1979 г. Техеран отбеляза 45-ата годишнина от революцията само няколко дни преди взривовете на тръбопровода.

Израел е извършвал нападения в Иран, които са били насочени предимно срещу ядрената му програма. Миналата седмица ръководителят на ядрения надзор на ООН предупреди, че Иран "не е напълно прозрачен" по отношение на ядрената си програма, особено след като служител, който някога е ръководил програмата на Техеран, обяви, че Ислямската република има всички елементи за оръжие "в ръцете си".

Напрежението около иранската ядрена програма се увеличава в момент, когато групировки, които Техеран въоръжава в региона, като например ливанската "Хизбула" и йеменските бунтовници хуси, предприеха нападения срещу Израел във връзка с войната в Газа. Хусите продължават да атакуват търговското корабоплаване в региона, което предизвиква многократни въздушни удари от страна на САЩ и Обединеното кралство.

Въпреки продължилите един месец ръководени от САЩ въздушни удари, хусите продължават да извършват значителни нападения. Тази седмица те нанесоха сериозни щети на кораб в ключов пролив и свалиха американски дрон на стойност десетки милиони долари.

Междувременно днес предполагаем израелски удар порази квартал в сирийската столица Дамаск, където други вероятни израелски удари са били насочени срещу членове на иранските Гвардейци на Революциата.

Последвайте канала на

Калина Христова
363 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.21 | 19:31

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини