Преговорите между Израел и "Хамас": Какви са шансовете за временно примирие

  • 29 януари 2024 11:38

  • 726
  • 1
Преговорите между Израел и "Хамас": Какви са шансовете за временно примирие
© Нова нюз

Трябва да се има предвид за какво се преговаря и за какво - не, в Париж. Бих казал, че самият факт, че има разговори, е нещо позитивно. Има представители на високо ниво на четирите държави, които и досега успяваха да осигурят някакъв диалог – САЩ, Израел, Египет и Катар. Така в предаването „Твоят ден” по NOVA News бившият зам.-министър на външните работи и бивш посланик в Лондон Любомир Кючуков коментира срещата във френската столица за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 1982

По думите му в момента се търси основно примирие за 30 дни. „След това евентуално то може да бъде удължено с още месец. Преговаря се за решаване на кризата със заложниците - палестински затворници да бъдат разменени срещу задържаните израелци. Да се осигури хуманитарна помощ. И не на последно място - да се осигури време за реалните вече разговори", посочи Кючуков. 

В Париж: Преговори за примирие между Израел и "Хамас"

Той обясни, че това, за което не се преговаря в Париж, е окончателното решаване на палестинския въпрос и изолиране на "Хамас", подчерта бившият дипломат. 

Кючуков коментира и скандала с Красимира Трифонова, задържана за убийството на зет си Пейо Пеев. Припомняме, че, докато била на служба в консулството ни в Тайланд през 2010 г. тя обвинила посланика ни в азиатската страна Камен Величков в сексуален тормоз. Красимира подала жалба, в която твърди, че мъжът я преследвал от встъпването си в длъжност през 2008 г. Така той бил отзован от поста, а дипломатическата служба - закрита.

"Чувал съм за Красимира Трифонова. Не я познавам лично, но не бих поставил този криминален казус върху репутацията на дипломацията. Защото знаем, че във всяка една професия има хора, с които може да се случи нещо подобно. Познавам много добре Камен Величков. Той успя да се защити в Комисията по дискриминация, но случилото се имаше своето отражение върху неговата кариера в дипломацията. След това кандидатства и премина на работа в Европейската служба", обясни Кючуков. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
726 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.29 | 12:10

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини